FOTO: Jutrišnji dan je po celem svetu posvečen mačkam

7. avgusta, 2022

Vsako leto 8. avgusta obeležujemo mednarodni dan mačk, ki je posvečen enemu najpogostejših in najbolj starodavnih hišnih ljubljenčkov.

Mačke so mesojedi majhni kosmati sesalci, ki jih je človek že od pradavnine udomačil kot hišne ljubljenčke, čeprav so potomke afriške divje mačke in so včasih lovile škodljivce.

Zgodovina mačk kot hišnih ljubljenčkov

Prvi zapisi o mačkah so v kulturi staroegipčanske civilizacije, kjer so jih oboževali. Mafdet je bila prvo znano mačje božanstvo in je v času prve dinastije veljala za zaščitnico pred kačami, škorpijoni in zlom, zato zanje mačke niso bile le božanstva, ampak tudi zaščitnice.

Grki in Rimljani so jih uporabljali za zatiranje škodljivcev, na Vzhodu pa so si mačke prvotno lastili bogati in premožni ljudje. Toda v srednjem veku so v Evropi mačke med črno kugo leta 1348 začeli povezovati z vraževerjem in sumili, da prenašajo bolezen, kar je razlog, zakaj je bilo v tistem obdobju ubitih preveč mačk. Šele v 16. stoletju se je vraževerje okrog mačk nekoliko umirilo in zdaj so zelo priljubljeni hišni ljubljenčki po vsem svetu.

Jutri pa svoji mački še posebej pokažite, da je za vas zelo pomembna družinska članica.

Če mačke še nimate, pa je morda čas, da razmislite o posvojitvi, saj so zavetišča trenutno polna mačjih mladičkov.

Poglejte še tele prikupne mačke:

FOTO: Svetovni dan mačk

Vir: National Today