Kako uvesti novega hišnega ljubljenčka v dom s psom?

21. februarja, 2022

Prejšnji teden smo pisali o tem, kateri hišni ljubljenčki so najbolj primerni, če že imate psa, danes pa več o tem, kako skozi postopek uvajanja korak za korakom … 
Način, kako boste psu predstavili novega hišnega ljubljenčka, ima velik vpliv na njun nadaljnji odnos. Pomembno je, da novega hišnega ljubljenčka pripeljete v svoj dom na način, ki bo spoštljiv do psa, ki je že z vami, in mu daje možnostm da sodeluje pri uvajanju s svojim tempom.

Nasveti za uvajanje novih hišnih ljubljenčkov

Poskrbite, da ima vsak hišni ljubljenček v začetku dostop do območja, do katerega drug hišni ljubljenček ne more. Živali nikoli ne postavite skupaj v sobo brez možnosti, da se umakneta druga od druge. Vsak hišni ljubljenček naj ima možnost umika, če to želi.

V prvih dneh po prihodu novih živali naj bodo vaši hišni ljubljenčki ločeni. Že vonj nove živali je dovolj stresen, zato je ključnega pomena, da jim omogočite čas, da sprejmejo to novo spremembo.

Počasi uvajajte srečanja iz oči v oči. Poskrbite, da bo vaš pes med srečanjem ves čas na povodcu, tako da ga lahko vedno povlečete nazaj. Vsak dan ponavljajte nekaj kratkih srečanj, dokler ne boste prepričani, da sta vaš pes in vaš novi hišni ljubljenček navajena drug na drugega.

Nasveti za živali, ki živijo v kletki ali drugem bivalnem prostoru

Ta pravila niso potrebna, če v svoj dom pripeljete hišnega ljubljenčka, ki bo svoje življenje preživel v kletki ali drugem zaprtem prostoru (zajci, hrčki, morski prašički itd.).

Poskrbite, da bo njihova kletka ali bivalni prostor vedno izven dosega vašega psa, ko niste prisotni, da bi nadzirali njihove interakcije. Tako boste preprečili morebitne poškodbe malih živali v kletki, ki jo lahko pes prevrne.
Če se vam zdi, da je vaš hišni ljubljenček v kletki pod stresom, ko je pes v bližini, razmislite o tem, da ga postavite v sobo, do katere vaš pes nima dostopa. Tako boste živali v kletki omogočili mirno življenje v vašem domu z več hišnimi ljubljenčki.

 

Vir: Barking Royalty