Pasme

10 najstarejših pasem psov, ki jih vsi poznamo

Psi so človekov najboljši prijatelj že tisočletja – nekatere današnje pasme so prisotne že od antičnih časov relativno nespremenjene.

Domneva se, da je bil pes prva domača žival, pri čemer so arheologi odkrili potrjene ostanke psov v človeških grobovih, izpred 14.700 let. Nekateri verjamejo, da so bili psi potomci volkov, uporabljeni kot spremljevalci pred neverjetnimi 36.000 leti, ko so ljudje prvič postali lovci in nabiralci. Mnoge od teh pasem so od takrat izumrle, druge pa so z nami še danes.

Pasma predstavlja manj kot 10 odstotkov vpliva na vedenje psa

10 najstarejših pasem psov po mnenju znanstvenikov

Basenji

Obstaja nekaj razprav o tem, katera je najstarejša pasma psov, ki še obstaja, in to naj bi bila pasma Basenji. Znani so po tem, da so edina pasma psov, ki ne lajajo (oddajajo nenavaden zvok jodlanja). Upodobljene so našli na jamskih slikah v Libiji, ki segajo v obdobje približno 6000 let pred našim štetjem.

Saluki

Ena od številnih pasem, ki jih je mogoče zaslediti v starem Egiptu. Psi, ki so videti kot saluki (perzijski hrt), je mogoče videti na egipčanskih grobovih iz približno leta 2100 pred našim štetjem. Pasma se je nato razširila na Kitajsko, kjer obstajajo zapisi o njej iz leta 685.

Afganistanski hrt

Afganistanski hrt je tesno povezan s saluki in je še ena pasma, za katero mnogi mislijo, da izvira iz starega Egipta. Krščanska legenda pravi, da se je Noah odločil, da je afganistanskega hrta popeljal na svojo barko in ga rešil pred poplavami – kar kaže, kako dolgo je pasma prisotna.

Tibetanski mastif

Tibetanski mastif naj bi bil prednik vseh sodobnih pasem mastifa. Tibetska plemena so jih uporabljala za zaščito živine pred plenilci, kot so volkovi in ​​medvedi. Nedavna študija je pokazala, da bi lahko bila to prva pasma, ki je bila udomačena pred približno 58.000 leti.

Sibirski haski

Druga pasma, ki je pomagala ljudem na ledenem severu. Sibirski haski je ena najstarejših delovnih pasem psov na svetu. Čukči v vzhodni Sibiriji so se zanašali na pse, da so razvili svojo kulturo lova in nabiralništva pred tisočletji – z njimi so vlekli sani, zaščitili pleme pred vsiljivci in lovili živali za hrano.

Grenlandski (vlečni) pes

Pasma, ki je bila udomačena s strani paleo-eskimov že 2500 leti pred našim štetjem, preden je pasma postala priljubljena pri Vikingih. Grenlandski pes se je po severnih regijah razširil s kitolovci, raziskovalci in trgovci s krznom, ki so ga uporabljali za prevoz ljudi in predmetov.

Šiba Inu

Uradni nacionalni pes Japonske, njegov izvor naj bi segal okoli 9000 let pred našim štetjem. Najdene so bile risbe iz leta 200 pred našim štetjem, ki prikazujejo to pasmo, ki živi z ljudmi.

Samojed

Še ena starodavna pasma iz Sibirije, samojed, je poimenovana po ljudeh, ki so jih uporabljali za lov, pašo severnih jelenov in vlečenje sani. Analiza DNK je pokazala, da je pasma stara vsaj 3000 let, kar sega v čas, ko so se s svojimi človeškimi lastniki preselili na Arktiko okoli leta 1000 pred našim štetjem.

Chow chow

Obstajajo številni zapisi in umetniška dela, ki se nanašajo na pasmo chow chow iz časov kitajske dinastije Han iz okoli leta 150 pred našim štetjem. Strokovnjaki verjamejo, da pasma chow chow obstaja že vsaj 2000 let.

Pekinžan

Zapisi, ki izvirajo iz Pekinga, kažejo, da so bili pekinžani tam prisotni že pred približno 2000 leti. Nekoč so bili v lasti le kraljev in so veljali za svete živali. Legenda pravi, da je bil prvi pekinžan lev, ki ga je pomanjšal Buda.

 

Vir: The Scotsman

error: Kopiranje teksta ni mogoče.