Pasme

10 pasem psov, ki najraje ustrežejo svojemu človeku

Vsi vemo, da je vsak pes rad ob svojem človeku in da mu želi tudi ustreči, pa vendar naj bi deset pasem v tem pogledu še posebej izstopalo.

Vas zanima, za katere pasme gre? Portal ilovedogscute.com je mednje uvrstil naslednje:

Zlati prinašalec:

Je nadvse potrpežljiv, miren in navezan na člane svojega krdela. Zelo rad ima otroke. Je odličen delovni pes, brez večjih težav se ga da izšolati po programih klasične poslušnosti (brez obrambe), uporaben pa je tudi za iskanje pogrešanih oseb in za iskanje ponesrečencev v ruševinah. Potrebuje veliko prostosti in ukvarjanja z njim.

Labradorec:

To je aktiven pes, poln energije. Je izjemno prijazen, visoko inteligenten, zelo zvest lastniku, v pasjem svetu pa velja tudi za zabavnega in nekoliko hiperaktivnega.

Koder:

Odlikuje ga zaupljivost in ljubeznivost ter močna navezanost na človeka. Je odličen družinski pes, a ne mara samote, zato ni primeren za družine z dolgim delovnim časom. Vsi kodri potrebujejo veliko količino človeške pozornosti in občutek pripadnosti.

Valižanski ovčar pembroke:

Je poslušen, ljubeč, prijazen, neustrašen, samozavesten, zelo zvest in zelo aktiven pes. Kljub svoji velikosti je odličen pes čuvaj, saj je izredno zaščitniški do svoje družine in ozemlja, do tujcev pa zadržan.

Ameriški pitbul terier:

Na lastnika in ostale družinske člane je zelo navezan. Z otroki se lepo razume, pri igri pa je potreben nadzor odrasle osebe, predvsem pri manjših otrocih. Prijazen je celo do tujcev.

Nemški ovčar:

Če si boste omislili nemškega ovčarja, boste spoznali, da ste za družabnika dobili izredno inteligentno bitje. Je uravnovešen in zanesljiv, izvrsten čuvaj in do tujcev nezaupljiv. Pazil bo na vas, vašo družino in vaše imetje, vendar pa bo najbolj navezan le na enega gospodarja. Je zvest, drzen, pogumen in ubogljiv pes, ki prinese zadovoljstvo vsakemu lastniku.

Kodrasti bišon:

To je živahen, energičen, igriv in aktiven pes, ki potrebuje veliko lastnikove pozornosti. Najsrečnejši je pri družinah, ki ga vključijo v svoje dnevne aktivnosti. Za to pasmo je značilen nežen in prijazen karakter, obenem pa so ti psi izjemno zaščitniški do svojih lastnikov in zato dobri čuvaji. So zelo samostojni in samozavestni, a kljub temu najbolj uživajo v lastnikovem naročju.

Kavalir kralja Karla:

Številni lastniki teh psov pasmo opisujejo kot nadvse prijetnega in prilagodljivega prijatelja, ki je vedno dobre volje. Kljub svoji majhnosti in nežnemu videzu veljajo za izredno pogumne in radožive. So prilagodljivi, potrpežljivi, zelo inteligentni in tudi vodljivi. Po naravi je kavalir kralja Karla vedno pripravljen ustreči lastniku, zaradi česar ga je izredno lahko šolati, če poznamo osnovne karakteristike pasme.

Avstralski ovčar:

Je zelo inteligenten, energičen in ljubeč pes, ki rabi nenehno zaposlitev. Zaradi tega je primeren za aktivno družino. Ti psi so bili vzgojeni za zganjanje živine, zato bodo zganjali vse od ljudi, živali, koles in avtomobilov. Lahko vas ščipajo v pete, vendar boste to odpravili z vzgojo. Imajo močan nagon za varovanje in želijo biti ob svojih lastnikih ves čas. Nenehno vam bodo sledili in vas nadzorovali. Z lahkoto izkazujejo ljubezen, želeli vas bodo lizati po obrazu.

Rodezijski grebenar:

To so predani, ljubeči in izrazito navezani psi. Na svojega lastnika se močno navežejo in bi zanj storili vse. So tudi zelo prilagodljivi in se hitro vpeljejo v družinsko življenje.

Katja Željan

Preberite še:

10 pasem psov, ki zahtevajo največ pozornosti