Pasme

10 velikih pasem psov, ki so primerne za družine z otroki

Čeprav nekateri mislijo, da so za otroke primernejše manjše pasme psov, pa so tudi veliki psi primerni za družine.

Tudi večje pasme psov so s svojo prijaznostjo, nežnostjo in poslušnostjo naravnost odlični družabniki in prijatelji družin z otroki.

A pozor: če so otroci še zelo majhni ali ne še ne poznajo prave interakcije s psi, ustrezen nadzor seveda ne bo odveč.

Portal ilovedogscute.com sicer med 10 najbolj primernih večjih pasem psov za družine z otroki uvršča naslednje:

Angleški buldog:

Ima prijazen in neagresiven karakter, ki je popoln za družinskega psa. Dobro se razume tako z otroki, kot ostalimi domačimi živalmi in drugimi psi. Na dom in družino se močno naveže in je rad ob svojih ljudeh. Zaradi svoje družabnosti ne mara samote in bo nesrečen, če bo dlje časa sam.

Novofundlandec:

Je izjemen družinski pes. Njihov mil, nežen, ljubezniv, prijazen, neagresiven in miren karakter ga naredi za nepogrešljivega družinskega psa. Močno se naveže na vse člane družine in je najbolj srečen, ko je ob njih. Za svojo družino bi naredil vse. Je občutljivega karakterja in hitro zazna naše počutje. Odlično se razume z otroki, je potrpežljiv in toleranten.

Zlati prinašalec:

Je inteligenten, ljubeč, samozavesten, aktiven, močan in prijazen pes. Je izredno družaben in obožuje človekovo družbo, posebno rad pa je tudi v družbi drugih živali, zaradi česar je resnično odličen družinski pes. Je izjemno potrpežljiv in ljubeč z otroki, tako da tudi pri mlajših ne bo nikakršnih težav.

Labradorec:

Je aktiven pes, dober plavalec in poln energije. Je izjemno prijazen in ga zlahka predstavimo novim ljudem, brez strahu pred morebitnim agresivnim vedenjem. Je čudovit prijatelj večjim otrokom, previdnost je potrebna zgolj pri malih otrocih, ki bi jih lahko nenamerno podrl na tla in pri tem poškodoval, zato je potreben nadzor odraslih oseb, predvsem dokler gre za pasjega mladiča. Kasneje, ko je šolanje končano in je labradorec odrasel kuža, pa je s svojo ljubeznivo naravo nadvse primeren za družine z otroki.

Bulterier:

Kljub svoji nasilni preteklosti v bikoborbah in nekoliko zastrašujočem videzu je bulterier prava dobričina. Do ljudi je izjemno prijazen in ljubeč. Na lastnika je izjemno navezan in potrebuje veliko pozornosti. Je krasen družinski pes, ki se odlično razume z otroki, če jih le naučimo pravilnega rokovanja s psom. Po obnašanju je zabaven in klovnovski, zelo rad uganja norčije.

Bokser:

Je prijazen, živahen, igriv, radoveden in visoko inteligenten pes. Odlikuje ga izredna zvestoba, ljubeznivost in navezanost na družino. Potrebuje veliko človeške pozornosti in ne mara biti sam dlje časa, zato ni primeren za družine, ki so veliko zdoma. Bokser je znan po nežnem in ljubeznivem odnosu do otrok. Z njimi se bo z veseljem igral in bo pri tem nadvse potrpežljiv in toleranten. Primeren je za družine z otroki vseh starosti.

Bernski planšarski pes:

Je izredno zvest, vdan, ljubezniv in prijazen. Odlično se prilagodi kakršnemu koli družinskemu življenju. Ima uravnovešen temperament in nikoli ne kaže znakov agresije. To je odličen družinski pes, saj obožuje ljudi, zlasti otroke. Z otroki vseh starosti bo nežen, toleranten in ljubezniv. Manjše otroke, zgolj zaradi njegove velikosti in teže, ne puščajte z njim brez nadzora, da ne bi prišlo do nenamernih poškodb.

Portugalski vodni pes:

Po naravi je izredno zvest, inteligenten, zelo učljiv, pogumen, lojalen, pozoren na dogajanje v okolici, delaven, vzdržljiv, odporen, odličen plavalec in potapljač, prijazen, šaljiv, vsestransko talentiran. Lastniku je zelo vdan in uživa, kadar lahko izpolni njegove želje, rad pa ima tudi ostale družinske člane. Otroke ima zelo rad in uživa v igri z njimi.

Standardni koder:

Odlikujejo ga zaupljivost in ljubeznivost ter močna navezanost na človeka. Je odličen družinski pes, a ne mara samote, zato ni primeren za družine z dolgim delovnim časom. Koder se bo dobro razumel z otroki vseh starosti. Zelo rad bo v centru pozornosti in se bo hvaležno odzval na ponujeno igro. Po naravi na splošno ni agresiven.

Baset:

Je sladek in nežen hišni ljubljenec, z izjemno mirnim obnašanjem, brez znakov agresije. To je zelo ljubeča pasma, ki se naveže na otroke in celotno družino. Zaradi izjemne strpnosti in mirnega značaja je primerna tudi za družine z majhnimi otroci in staršem ni treba skrbeti. Ker ima pasma zelo rada hrano je treba paziti, da otrokom ne ukrade hrane kar iz rok.

Katja Željan

error: Kopiranje teksta ni mogoče.