Pasme

12 pasem psov, za katere obstaja večja verjetnost, da jih ukradejo

foto: adobestock

Kraje psov se pojavljajo tudi pri nas, marsikje po svetu pa se soočajo s porastom – tatovi psov ponavadi zahtevajo odškodnino ali pa psa namenijo za t.i. pasje farme oz. za prodajo.

Kraja psa je grozljiva izkušnja tako za psa kot za lastnike, ki naj bodo, kot opozarjajo na I heart dog, še posebej pazljivi, če imajo psa katere od popularnih ali redkih pasem.

Te pasme so pogosteje tarča kriminalcev

Promocijsko sporočilo

1. Francoski buldog

foto: adobestock

Francoski buldog je na vrhu lestvice, saj je povpraševanje po njih zelo veliko, dosegajo tudi visoke cene, obenem pa so majhni. Kljub temu, da strokovnjaki opozarjajo na njihove številne težave z zdravjem (predvsem z dihanjem) njihova popularnost ne upada in tudi ukradene zlahka prodajo.

2. Yorshirski terier

foto: adobestock

Yorkiji so še ena pasma psov, ki jo velikokrat ukradejo. Razlogi za to so predvsem, da so dovolj majhni, da jih ni težko ukrasti, hkrati pa so postali nekakšen modni simbol, ki dosega visoko ceno.

3. Labradorec

foto: adobestock

Tudi ena najbolj priljubljenih pasem vseh časov, labradorec, ni imuna na krajo. Njihova prijaznost do vseh ljudi ima tudi slabo plat – prijazni so tudi do tujcev, ki nimajo dobrih namenov. Prodajajo jih žal tudi za pasje borbe.

4. Nemški ovčar

foto: adobestock

Povpraševanje po pasmi je veliko, največkrat jih kriminalci uporabljajo za čuvaje svojih kriminalnih prostorov in dejavnosti. Ker so dobri čuvaji, jih tatovi velikokrat pri poskusu kraje poškodujejo.

5. Angleški buldog

foto: adobestock

Tudi angleški buldog je tarča lopovov zaradi visoke cene. Ker imajo največkrat težave z dihanjem in gibanjem, jih ni težko ukrasti – veliko kraj se zgodi kar z domačega dvorišča ali sprehoda brez povodca.

6. Pomeranec

foto: adobestock

Majhni puhasti pomernaci so še ena majhna in zelo popularna pasma, posebej privlačni za kraje so tisti, ki so bolj redkih barv – ti so luksuzni psi in kot taki imajo visoko ceno.

7. Čivava

foto: adobestock

Čivave so znane kot majhni psi z velikim karakterjem, za kradljivce pa so zanimive zaradi svoje popularnosti. Sicer so zelo zveste svojim lastnikom, a žal jim to, zaradi velikosti, ne pomaga prav dosti, da bi se lahko zoperstavile tatovom.

8. Sibirski haski

foto: adobestock

Haskiji so popularni zaradi svoje lepote in prijaznosti – in oboje jih tudi dela privlačne za krajo. Posebej visoko ceno imajo rodovniški psi s posebnimi barvnimi vzorci.

9. Shih Tzu

foto: adobestock

Tako kot druge majhne pasme z visoko ceno, je tudi Shih Tzu pogosto ukraden s strani tistih, ki jih prodajajo na črnem trgu ali uporabljajo za dvoriščno vzrejo.

10. Bokser

foto: adobestock

Bokserje kradejo za to, da jih uporabljajo pri svojih ilegalnih dejavnostih – za čuvaje. Ker so prijateljsko naravnani tudi do tujih ljudi, imajo tatovi lažje delo.

11. Doberman

foto: adobestock

Tudi dobermane zlikovci uporabljajo za čuvaje, tako kot nemški ovčarji pa se znajo pri kraji upirati, kar jim lahko prinese še tveganje nasilne kraje.

12. Cavalier King Charles španjel

foto: adobestock

Popularnost in velikost te pasme, skupaj s prijateljsko naravo, so razlogi za to, da jih veliko ukradejo – predvsem za dvoriščno vzrejo, pri kateri iščejo posebne barvne kombinacije in vzorce.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.