Bordojska doga: zvest in odločen pes z močnim značajem

8. avgusta, 2021
Bordojska doga je zvest in zaupanja vreden pes ter odličen čuvaj. Za pasmo pravijo, da ima bogato osebnost: je namreč mirna in nežna večino časa, a po drugi strani tudi nadvse zaščitniška.

Hkrati je bordojska doga pes, ki ga odlikuje neizmerna zvestoba in predanost gospodarju.

Tipičen predstavnik pasme je samozavesten in odločen pes, ki bo storil vse za svojo družino. Izredno pomembno je, da psa dobro socializiramo že kot mladiča in tako zgradimo odnos, ki bo temeljil na spoštovanju, ne na prisili.

Vzreditelji in poznavalci pasme velikokrat izpostavijo, da je treba bordojsko dogo že kot majhnega navaditi na družbo otrok in drugih živali, s čimer se bomo izognili morebitnim težavam v prihodnje. Značilnost pasme je tudi, da obožuje vse, kar je majhno. Ti psi imajo radi otroke in so z njimi nežni, a le, če imajo že od majhnega pozitivne izkušnje z njimi. Do tujcev so nezaupljivi, a neproblematični, dokler je zraven lastnik.

Ker je bordojska doga pes z močnim značajem, mnogi menijo, da je primeren izključno za izkušene in samozavestne lastnike. Pri neodločnem lastniku bo namreč hitro prevzel vlogo vodje in svojega človeka ne bo upošteval, kar lahko vodi do neposlušnosti in celo agresije. Priporoča se šolanje poslušnosti, a ne obrambe. Psu je treba nameniti dovolj časa, da zgradimo obojestransko spoštljiv odnos. Šolanje s prisilo ali grobostjo ne bo obrodilo sadov, saj so neustrašni in se uprejo vsaki sili. So izjemno inteligentni in učljivi psi, a le, če se šolanja lotimo na pravi način. Pravijo, da ko bordojsko dogo nečesa naučimo, tega nikdar ne pozabi.

Foto: Katja Podgoršek

Nega in prehrana

Nega te pasme ni zahtevna. Ker ima kratko dlako, je občasno krtačenje povsem dovolj. S tem odstranite odmrlo dlako, vsake toliko pa lahko predstavnika te pasme osvežite z vlažno krpo in tako odstranite morebitne umazanije z njega. Največ nege potrebuje gobček, ki ga je treba redno brisati. Kot pravi Saša Rosulnik, vzrediteljica te pasme, imajo bordojske doge lahko velikokrat težavo z dlako ali kožo, zato je primerna prehrana bistvenega pomena.

Dedne hibe in bolezni

Večinoma so to zdravi in odporni psi, nagnjeni pa so k displaziji kolkov in komolcev ter odpovedi srca. »Zato je res pomembno, da pri iskanju mladiča preverite, ali je vzreditelj opravil vse potrebne teste. Pozorni morate biti tudi pri hranjenju, saj je pogost pojav zasuk želodca,« svetuje Saša Rosulnik. Bordojska doga sicer živi od 8 do 12 let.

Odnos do družine in okolice

Veliko ljudi bi bordojsko dogo opisalo kot nežnega velikana. »Moji psi obožujejo vse, kar je majhno, tako otroke kot male živali. Do tujcev so zadržani, lahko celo rečem sumničavi, a brez razloga do njih ne bodo agresivni. Na splošno je bordojska doga zelo nežna pasma, ki se najraje crklja in uživa v vsakršni pozornosti. Kljub temu da je pasma na pogled malo zastrašujoča zaradi svoje robustne postave, je to zelo miren pes, ki se na svojo družino zelo močno naveže,« poudarja vzrediteljica Saša Rosulnik.

Katja Željan