Kavalir kralja Karla: »To je pasma, ki je primerna za vse generacije«

23. februarja, 2020
arhiv psarne Rotti Kingdom
Prvi kavalir kralja Karla je k Barbari in Urošu Rojc prišel že pred več kot desetletjem, ko je bila ta pasma še precej redka. Za kavalirja sta se odločila po tehtnem premisleku, saj sta želela, da bi se brez težav vključil v njuno tedanjo družino.

»Bila sva dolgoletna vzreditelja rotvajlerjev, jaz pa sem si močno želela spet majhnega kužka, ki bo z menoj v stanovanju, mi sledil kot senca in me grel v postelji. Pred prvim rotvajlerjem sem imela že od otroštva majhne pse, ki so bivali z mano, kar sem močno pogrešala. Pri odločitvi nama je bilo pomembno, da bo kuža zmožen daljših pohodov, da bo manjše rasti in prilagodljiv,« pravi Barbara. Odločitev? Kavalir kralja Karla! Odločitve v psarni Rotti Kingdom do danes niso obžalovali.

Koliko časa imate pri vas doma že predstavnike kavalirjev kralja Karla psov in koliko časa se ukvarjate z njihovo vzrejo?

Svojo prvo predstavnico te pasme sva dobila leta 2008, nanjo pa sva kar dolgo čakala, saj je bila takrat to dokaj redka pasma. Popolnoma naju je prevzel njen značaj, hitra učljivost, prijaznost. Povsem je ustrezala opisu kavalirjev iz knjig in bila je točno to, kar sem si želela. Ker sva bila v vzreji že povsem domača, sva se odločila, da poskusimo imeti tudi leglo ‘kavalirčkov’. Naš prvi podmladek ima zdaj že osem let. Takrat smo se še lahko odpovedali vsem mladičkom, a že čez leto in pol, ko smo imeli spet leglo, je eden od mladičkov ostal doma. Takrat se je začelo naše potovanje v svet razstavljanja in vzreje kavalirjev kralja Karla.

Kaj vam je pri tej pasmi najbolj všeč in s čim vas je najbolj očarala?

Poleg zunanjega videza, ki me je prvi prepričal, da sem sploh začela raziskovati to pasmo, mi je zelo všeč tudi njihova prilagodljivost. Precej se navežejo na vse družinske člane, a nimajo težav, kadar morajo v varstvo drugam.

Je to pasma, ki je primerna za začetnike ali izkušene lastnike? Kako aktivni morajo biti potencialni lastniki in komu bi to pasmo priporočili?

Pasma je povsem nezahtevna in je primerna tudi za tiste, ki se bodo prvič srečali z lastništvom kužka. Pri nas je tako, da so v hiši precej umirjeni in najraje poležavajo na kavču ali nekje na sončku. Kadar pa gremo ven, dajo vse od sebe in so precej aktivni. ‘Kavalirji’ sicer ne zahtevajo ogromno gibanja, a so presrečni, če jim to ponudimo. ‘Kavalirji’ so namreč pasma, ki je primerna za vse generacije. Povsem se prilagodijo stilu življenja svojih lastnikov. Z otroki so neverjetno potrpežljivi in obožujejo igro z igračami, aktivnim lastnikom se z veseljem pridružijo na daljših sprehodih po hribovju, medtem ko s starejšo generacijo obožujejo sedenje pred televizorjem ali na terasi.

Čemu je treba pri socializaciji in vzgoji te pasme nameniti največ poudarka?

Menim, da je treba mladička katerekoli pasme čim prej voditi v urbano okolje, da se privadi ropotu, večjemu številu ljudi, avtomobilom in podobno. ‘Kavalirji’ sicer niso problematični, redko so plašni, še manj verjetno je, da bi bili popadljivi ali da bi se iz strahu odzvali z ugrizom. Kot največji poudarek pri vzgoji bi izpostavila odpoklic. ‘Kavalirji’ namreč zelo radi lovijo ptiče in metulje, zato je še kako pomembno, da se takoj odzovejo na naš klic, še preden odtavajo ali zaidejo v težave.

Za katere kinološke športe je ta pasma kavalir kralja Karla primerna in koliko gibanja potrebuje vsak dan?

‘Kavalirji’ niso pretirano zahtevni glede gibanja, so pa zelo veseli, kadar so zunaj in v pogonu. V kinoloških športih so najbolj primerni za agility, kjer zares uživajo.

»Imajo prečudovit videz, primerni so za vse generacije, so zelo prilagodljivi in hitro učljivi, obenem pa niso ‘bevskači’, kar je super za bivanje v bloku.«

Kakšen je odnos te pasme do drugih živali in otrok?

‘Kavalirji’ so zelo nekonfliktni in se razumejo z drugimi živalmi. Nadvse potrpežljivi so tudi z otroki. Iz izkušenj lahko povem, da so ‘kavalirji’ prenašali tudi cukanje in vlečenje mojih otrok, ne da bi se kakorkoli odzvali. Seveda smo to preprečevali, a pri majhnih otrocih tega ne moreš vedno pravočasno preprečiti. Morda so ‘kavalirji’ malo vsiljivi, saj mislijo, da je vsak obisk namenjen njim, in okupirajo vsakega, ki pride naokoli, in pričakujejo božanje.

Pasma kavalir kralja Karla je tako v Evropi kot tudi v Sloveniji v zadnjih letih nadvse priljubljena. Zakaj je po vašem mnenju tako?

Ne čudim se, da je pasma priljubljena. Zagotovo je tudi pri drugih tako, kot je bilo pri meni: prvi faktor je njihov prečudoviti videz, primerni so za vse generacije, so zelo prilagodljivi in hitro učljivi, obenem pa niso ‘bevskači’, kar je super za bivanje v bloku. Pridružijo se nam lahko skoraj povsod, saj glede aktivnosti skoraj nimajo omejitve.

Še več o pasmi si lahko preberete tukaj.

Katja Željan