Opisi pasem Pasme

Madžarski ptičar (vižla) – inteligenten štirinožec z izjemnim čutom za pripadnost

Madžarski ptičar (vižla) je slok, srednje velik in elegantno grajen pes, ki ga boste najprej prepoznali po tipični hoji, ki spominja na lahek dir.

Na ravnini vižla galopira z enakomerno hitrostjo čez velike razdalje, poglede pa pritegne tudi s svojo prepoznavno barvo dlake, ki je lahko pšenično rumena, zlata ali zlato rjava.

Na vratu in prsih je dovoljena manjša bela lisa (do največ 5 centimetrov). Značilno za vižlo je tudi, da je celemu telesu enake barve, kar vključuje tudi smrček, oči in kremplje.

Dlaka je lahko kratka ali resasta (ta je pri predstavnikih te pasme občutno redkejša), v vsakem primeru pa trda in gosta; podlanke ta pasma nima. Samci v višino merijo med 56 in 64 centimetri ter tehtajo med 20 in 29 kilogrami, medtem ko samice zrastejo med 53 in 61 centimetri ter tehtajo med 18 in 25 kilogrami. Čeprav so vižlo prvotno uporabljali predvsem za lov – to je namreč vsestranski lovski pes, ki je sposoben dela na kopnem in v vodi, ima odlično razvit voh, dobro prinaša in ima zadostno odločnost, da sledi vonju tudi med plavanjem, pri čemer tudi neizmerno uživa – je tipičen predstavnik te pasme zaradi izjemne prilagodljivosti in prijetne narave lahko tudi odličen družni pes. Vižla namreč naravnost obožuje delo s človekom. Od tu naj bi se razvil tudi njen izjemni čut za pripadnost v pravem pomenu besede.

Foto: Katja Podgoršek

Na svojega lastnika se vižla močno naveže in želi biti vedno ob njem, karkoli že njen lastnik počne. Poznavalci pasme tako radi povedo, da jim vižla povsod sledi kot senca, tudi ko se zgolj sprehajajo po stanovanju. A po drugi strani vižle menda tudi nadvse rade izkazujejo svojo (veliko) ljubezen: objemi s tacami in poljubčki lastnika naj pri tej pasmi ne bi bili nič posebnega. Vižla sicer velja za nadvse družabnega psa, ki nikdar noče biti sam. Če se boste odločili za to pasmo, boste zagotovo dobili vdanega in zvestega spremljevalca. Če pa ste človek, ki si kdaj pa kdaj zaželi nekaj miru ali pa ima dolge delavnike in vas dlje časa ni doma, raje razmislite o kakšni drugi pasmi.

Vižla je torej idealen družabnik za zelo aktivne lastnike, športnike in lovce. Le sprehod na dan še zdaleč ne bo dovolj, da bi zadostili dnevni potrebi po gibanju tega nadvse energičnega psa. Da vižlo utrudimo, je po navedbah poznavalcev pasme potrebna vsaj ura hitrega teka na dan, v vsakem vremenu in brez izjeme.

Katja Željan (več in podrobno o tej pasmi pa si lahko preberete v aktualni številki revije Moj pes / feb., mar. 2021)

error: Kopiranje teksta ni mogoče.