Opisi pasem Pasme

Madžarski ptičar (vižla): vedno bolj priljubljen, toda ni primeren za vsakogar

Foto: Katja Podgoršek. Lastnica psa je vzrediteljica Petra Dežman.
Madžarski ptičar (vižla) je stara pasma, ki izvira iz Madžarske in je ena redkih lovskih pasem, ki so jo skozi stoletja uporabljali tako za lovskega kot družinskega psa.

Čeprav še vedno velja za precej redko, njena priljubljenost tudi pri nas v zadnjih letih močno narašča.

Ušteli pa bi se, če bi zapisali, da je ta pes z ogromno količino energije primerna izbira za vsakogar: četudi sami niste energični in aktivni, si tega, sicer vdanega in zvestega spremljevalca, raje ne omislite.

Vižla je idealen družabnik za zelo aktivne lastnike, športnike in lovce. Le sprehod na dan še zdaleč ne bo dovolj, da bi zadostili dnevni potrebi po gibanju tega nadvse energičnega psa.

Da vižlo utrudimo, je po navedbah poznavalcev pasme potrebna vsaj ura hitrega teka na dan, v vsakem vremenu in brez izjeme. Predstavniki pasme menda nadvse uživajo tudi v teku ob kolesu ali rolerjih. Poleg tega ji mora lastnik zagotoviti ustrezno psihično stimulacijo. Če ustrezne telesne in psihične stimulacije ne bo, se zna kaj hitro zgoditi, da bo vižla postala uničevalna, vaša lastnina pa ogrožena; vsekakor pa to ne bo srečen pes.

Katja Željan (celoten poglobljen prispevek o tej pasmi, intervju s strokovnjakinjo ter izkušnje lastnikov te pasme, si lahko preberete v aktualni številki revije Moj pes)

error: Kopiranje teksta ni mogoče.