Opisi pasem Pasme

Najboljši pasji sopotniki za tiste, ki bodo prvič imeli psa

Prvič postati pasji skrbnik je nekaj najbolj navdušujočega, hkrati pa tudi malce napornega. Kako izbrati pravega psa zame, za moj življenjski stil?

Najprej razmislimo, kakšen je naš življenjski stil – iščemo pasjo družbo, ki bo rada z nami poležavala na kavču, ali iščemo sopotnika pri zelo aktivnem načinu življenja?

Če smo se odločili za pasemskega mladička in ne za posvojitev iz zavetišča, potem je treba razmisliti o izbiri pasme. Na svetu jih je ogromno, pa še vedno nove nastajajo. Vse potrebujejo svojega človeka in njegovo ljubezen, je pa res, da so nekatere pasme psov bolj zahtevne od drugih. Veliko pa je seveda odvisno od posameznega psa, toda dejstvo je, da vse pasme niso primerne za tiste, ki bodo prvič postali pasji skrbniki.

Nekaj pasem, ki so primerne za prve pasje skrbnike:

Bokser

Če iščete srednje velikega psa z veliko energije, je igrivi bokser prava izbira. Je zvest pes, ki splete trdno vez s svojo družino. Zahteva precej aktiven življenjski slog, glede nege pa ni zahtevna pasma.

Yorkshirski terier

Idealen ‘začetni’ pes za vse, ki želite psa, ki se ga da ‘pospraviti’ v naročje. Yorkieji obožujejo sprehode, tekanje in igro. Čeprav so majhni, imajo lahko precej veliko energije. Znajo biti trmasti, sicer pa za to pasmo pravijo, da imajo predstavniki levje srce. Pripravljeni pa bodite na precej zahtevno nego ter pogosto krtačenje.

Kodrasti bišon

Odličen pasji sopotnik, pripravljen na učenje in prilagodljiv na različne življenjske stile. Je živahen, zahteva veliko pozornosti in ne laja veliko. Najbolj srečen je v krogu svoje družine, saj težko prenaša samoto. Nega je zahtevna, a redni obiski pasjega salona to hitro rešijo.

Labradorec

Eden najbolj priljubljenih srednje velikih psov se pogosto znajde kot prvi pes v družini. Zvestoba je njegova prva ‘kvaliteta’, splete tesno vez s svojo družino. Je aktiven, igriv in pameten, potrebuje pa družino, ki bo zadostila njegovim precejšnjim potrebam po aktivnosti in mentalni stimulaciji. Nega ni zahtevna.

Kontinentalni pritlikavi španjel (metuljček)

Metuljček je majhen in zdi se ranljiv, a je precej aktiven in neustrašen. Dobro se počuti v naročju, toda pred tem potrebuje pravšnjo mero aktivnosti. Velja za veselo, prijazno in prilagodljivo pasmo.

Pomeranec

 

Pameten in aktiven pes s puhastim kožuščkom, ki pa sploh ni tako zelo zahteven za negovanje, kot se zdi na prvi pogled. Potrebuje redne sprehode in obožuje igro. Brez pravilne vzgoje pride na plano njegova trma. Na pozitivno in konsistentno šolanje se dobro odzovejo, veljajo za izjemno inteligentno pasmo. Pomeranec najlažje splete vez z eno samo osebo, toda delujejo tudi v večji družini.

Pudelj (pritlikavi koder)

Pudelj velja za eno najbolj inteligentnih pasem. Je prilagodljiv in navezan na družino, s katero mora živeti skupaj v stanovanju. Je zelo učljiv in ob stabilnem vodniku lahko postane najboljši pasji sopotnik. Potrebuje veliko pozornosti in vsaj en daljši sprehod na dan. Njegova nega spada med bolj zahtevne.

Kavalir kralja Karla

Ljubeč, nežen, eleganten, pozoren in razmeroma tih pes s pogledom mladička velja za izjemno pogumnega. Je družaben, igriv in prilagodljiv, pa tudi občutljiv. Včasih pasmo primerjajo z mačkami, saj s posedanjem in nekaterimi drugimi obnašanji spominjajo na njih. Njegova dlaka precej odpada in nasploh potrebujejo kar nekaj nege.

Zlati prinašalec

Če bi med vsemi pasmami morali izbrati najbolj družinskega psa, bi to najverjetneje postal zlati prinašalec. Je vesel, družaben, zvest, pozoren, pameten, prilagodljiv in aktiven. Pa tudi dober čuvaj, ki vedno opozori, ko je nekdo pred vrati. Med osnovno nego spadata dnevno krtačenje in redno umivanje.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.