Opisi pasem Pasme

Pomeranec – rahločuten in bister, zaradi majhnosti pa tudi krhek

V sam vrh glede priljubljenosti se med špici v zadnjem času uvršča pomeranec, igračasti špic, ki je bil že desetletja med najbolj priljubljenimi pasmami pri Američanih, pa tudi pri Angležih.

Pomeranec je špic kot vsi špici, toda še manjši od najmanjših.

Pasemski klub za pomerance, ki je zapisal in objavil tudi prvi standard, so v Angliji ustanovili leta 1891, kar pomeni, da je pomeranec sodil med najstarejše v Veliki Britaniji priznane pasme. V ZDA so prve pomerance pripeljali leta 1898, pasmo so priznali dve leti kasneje. Ducat let pozneje, leta 1912, sta bila dva pomeranca med preživelimi na Titaniku!

Od trenutka, ko je stara pasma pritlikavih špicev, izoblikovana pri Angležih, dobila mednarodno priznanje, se je razširila, tako rekoč razbohotila po Evropi. V Slovenijo je prva psička prišla iz ZDA. Dandanes pomeranci sodijo med pet najbolj zastopanih pasem v Sloveniji.

Mnenje poznavalke: Tatjana Tutan

Zakaj pomeranec?

Že kar nekaj let pred končno odločitvijo sem jih opazovala, všeč mi je bila predvsem njihova zunanjost. Prej smo imeli dobermana, želela sem imeti majhnega kužka, ki bo šel lahko povsod z mano.

Odlike in slabosti?

Pasmo najbolj odlikuje njen čudoviti videz. Težko ostaneš ravnodušen, ko zagledaš to bogato odlakano, majhnemu medvedku podobno bitje. K temu je treba dodati še njegov prijazen značaj. Slabost je predvsem v tem, da je zaradi majhnosti precej krhek in občutljiv. Povedati moram še, da pomeranci zelo radi lajajo, zato jim nekateri pravijo kar ‘alarmni’ psi. Ker pa so tako majhni, lajež ni pretirano moteč. Sicer pa je vedenje psa odvisno predvsem od vzgoje in seveda od individualnih lastnosti. Pri nas imamo samčka in dve psički in z njimi nimamo nobenih težav.

Značaj?

Je živahen, prijazen, samozavesten, radoveden, zelo se naveže na enega človeka v hiši in temu je vdan. Je rahločuten in bister, zelo rad se uči. Rad ima tudi druge družinske člane, prijazen je do otrok. Do tujcev je ljubezniv, včasih tudi malce plašen in nezaupljiv. Do drugih psov in živali je ponavadi prijazen. Nima razvitega lovskega nagona, je pa izvrsten čuvaj.

Za kakšne ljudi je primeren?

Za vsakogar, tudi za začetnike. Seveda pa to ni psiček, ki bi lahko tekel ob kolesu ali ob kakšnem zelo navdušenem tekaču. Lahko ga imamo tudi v majhnem stanovanju. Čeprav ima dolgo in gosto dlako, ni kuža, ki bi lahko živel na prostem. Rad je v naročju. Odsvetujem ga družinam, ki imajo otroke, mlajše od 10 let. Ker je videti kot plišasta igrača, otroci marsikdaj nimajo pravega občutka in so do njih preveč grobi. Je razmeroma krhek psiček, zaradi grobega ravnanja lahko pride do zlomov kosti ali celo do smrti.

Dedne hibe in bolezni?

Najbolj razširjena bolezen pri pomerancih je takoimenovani BSD (Black Skin Disease). Gre za izpadanje dlake po vsem telesu, vzrok za nastanek bolezni pa ni znan. Pomeranci so pač majhni in malce bolj občutljivi. Pogoste so tudi težave z zobovjem, s srcem, pojavlja se izpah pogačice …

Tone Hočevar (del prispevka, ki je bil objavljen v reviji Moj pes)

error: Kopiranje teksta ni mogoče.