Pravilna izbira psa: kaj v resnici želimo od psa?

20. marca, 2022

Največkrat se ljudje napačno lotijo nakupa psa. Pričakovanja skrbnikov so pogosto prevelika, glede na razmerje koliko časa so pravzaprav sami pripravljeni vložiti v psa.

Pravilen pristop k nakupu oz. posvojitvi je definitivno tak, da se vprašamo kaj v resnici želimo od psa.

Na primer, če si želimo, da nam bo pes sledil povsod, da ga bomo lahko vzeli s sabo na vikend in spustili na travniku, potem si vsekakor ne moremo izbrati psa lovskih pasem, ki ima izrazit lovski nagon.

V kolikor smo slabše aktivni oziroma imamo zdravstvene težave, je nesmiselno, da za svojega najboljšega prijatelja iščemo mladička, ki nam bo kar nekaj mesecev povzročal sive lase, posebej v obdobju adolescence.

Če živimo v strnjenem naselju, si ne moremo kupiti nemškega ovčarja, ki ima izrazit nagon po varovanju in posledično več laja.

Karakteristike posamezne pasme

Res je, da je vse nagone oz. vedenjske težave s pravilnimi pristopi mogoče obvladovati. Vendar kljub vsemu ne smemo pozabiti na karakteristike posamezne pasme. Vsak pes je bil ustvarjen za točno določeno nalogo. Za sabo ima več desetletij prednikov. Zato je mogoče pričakovati, da pa se bo ravno naš pes prilagodil našemu načinu življenja, vse nagone pa potisnil na stran.

Nekaj namigov glede pasem najdete tudi TULE.

Spoznajmo se z vzreditelji

Ob tem igrajo zelo pomembno vlogo še okoliščine, v katerih poteka brejost in kotitev psov. Če je samica v stresu, ima slabe higienske razmere in slabšo kvaliteto življenja je pričakovati več vedenjskih motenj. Že samo zato je izjemnega pomena, da se, v kolikor se odločimo za nakup, prej spoznamo z vzreditelji, pogledamo in dobro opazujemo potencialne starše našega mladička. Izražajo morda agresivna vedenja, so ne sigurni in v stresu. Takih vzrediteljev ne podpiramo.

Posvojitev iz zavetišča

V kolikor vam je vseeno za rodovniško dokumentacijo, vam ob pojavu zdravstvenih težav in večkratnem obisku veterinarja zagotovo ne bo. Še vedno pa ne smemo pozabiti na vse pse, ki v zavetišču čakajo na novo priložnost za novo življenje. Posebej tisti odrasli, starejši in večji potrebujejo dlje časa, da najdejo svoje skrbnike.

Tudi posvojitev psa iz zavetišča mora biti dobro premišljena vnaprej. Oskrbniki nam lahko svetujejo kateri izmed psov bi bil najbolj primeren za bivanje z nami. Pri psih v zavetišču so morebitne vedenjske težave že znane in smo lahko vnaprej pripravljeni na reševanje oz. zagotavljanje preventive.