Prtilikavi pinč

31. oktobra, 2019
Javier Iborra / Pixabay
Pritlikavi pinč naj bi nastal s križanjem nemškega pinča, malega italijanskega hrta ter jazbečarjev.

Mnogi ga imenujejo tudi pritlikavi doberman, zaradi podobne pojave, navsezadnje je glavna ‘sestavina’ obeh pasem že omenjeni pinč, ki pa je dandanes od vseh treh sorodnikov najredkejši.

Malo telesa, veliko značaja

Pritlikavi pinč v višino meri le od 25 do 30 cm in tehta 4 do 6 kilogramov, vendar je v tako majhni ’embalaži’ veliko psa. Pinči so živahni, samozavestni, pametni, pogumni in precej neodvisni. Kljub majhnosti so primerni predvsem za bolj izkušene pasje skrbnike, ki znajo biti dosledni in odločni , v nasprotnem primeru jih ta pritlikavi prebrisanec kmalu ‘obrne’.

Pritlikavi pinči so zelo iznajdljivi, lahko tudi zmuzljivi, zato morata biti hiša in vrt dobro zavarovana, sicer se lahko kaj hitro znajdejo v težavah. Načeloma imajo dober apetit, zato moramo biti pozorni, da ne opustošijo celega kuhinjskega pulta ali omaric in se preveč najedo, lahko pa naletijo tudi na kaj škodljivega. So izvrstni čuvaji in bodo srdito varovali svoj teritorij – tudi pri tem lahko zaidejo v težave, če se skozi luknjo v ograji zapodijo v večjega psa ali na cesto.

Kljub majhnosti jih človek težko prezre. Svoji družini so pinči zelo podvrženi, radi se družijo tako z otroki, kot s starejšimi osebami, vendar moramo biti pri stiku z otroki zelo previdni – ti psi ne marajo grobe igre in svoje nestrinjanje s slogom igre lahko pokažejo z zobmi. Pritlikavi pinč ni pes, ki bi ga v družini zaradi pritlikave postave lahko jemali zlahka, saj bo v tem primeru verjetno hitro izkoristil priložnost in začel uveljavljati svojo voljo.

Pritlikavi pinč iz prve roke

Da se je njegovemu šarmu vendarle težko upreti, potrjuje tudi naša sogovornica, Zinka Dremelj iz Ljubljane. Družbo jim dela predstavnica te pasme – Gala. Za pasmo so se odločili zaradi njenega značaja – bistrosti, živahnosti, učljivosti, crkljivosti ter občasne samosvojosti. Zinki je najbolj všeč, da pri svoji Gali najde lastnosti, ki jih pri ljudeh človek že težko: zvestobo, ljubezen, nežnost do ljudi in živali. Zinka priznava, da je Gala zelo učljiva, pod pogojem, da se z njo ukvarja ter je pri delu dosledna in vztrajna. Do vljudnih otrok je pritlikavi pinč nežen in igriv, do tujih sprva nezaupljiv, potem je radoveden, če tujci prestanejo ‘krst’, pa jih brez težav sprejme in je do njih crkljiv in zelo prijazen.

Pinču primerni ljudje in razmere

Po Zinkinem mnenju pasma nima kakšnih hudih zahtev pri zagotavljanju ustreznih življenjskih razmer, nujno pa je, da ima med družinskimi člani vsaj enega odločnega vodnika, ki ga zna postaviti na svoje mesto, saj sicer rad ravna po svoji presoji in željah. Je prilagodljiv in poln energije, uživa v dolgih sprehodih.

Pasma velja za zelo zdravo. Kot pri večini majhnih psov je priporočljivo redno čiščenje zob, da se prepreči nabiranje zobnih oblog. Hitro ga zazebe, zato mora imeti primerno zaščito in topel prostor za počitek, v mrazu pa naj bo na prostem aktiven ali pa ga zaščitimo s plaščkom. Pinči so nagnjeni k čezmerni telesni teži, tako da moramo izbrati kakovostno hrano in jim zagotoviti dovolj gibanja. Dočakajo lahko starost 15 let in več.

Avtor: Urška Medvedšek, objavljeno v reviji Moj pes