Opisi pasem Pasme

Sibirski haski skozi oči lastnikov

foto: Anja Kosi, Annix Wolf Photography
Za mnoge so sibirski haskiji eni najlepših psov na svetu. A njihov severnjaški značaj, neodvisnost, tudi svojeglavost ter sposobnost delovanja in razmišljanja brez človeka spravijo marsikaterega novopečenega skrbnika te pasme ob živce.

Kaj so o sibirskem haskiju povedali tisti, ki jim le ta dela družbo?

Anja Kosi, lastnica sibirskega haskija:

«Vse svoje življenje sem občudovala pse te pasme, a nikoli nisem zares našla poguma za takšnega psa. Leta 2017, ko je za vedno zaprla oči moja dolgoletna spremljevalka, ki je bila tudi predstavnica ene od polarnih pasem, pa sem sprejela odločitev, da sem pripravljena. Za predstavnika te pasme sem se odločila po tehtnem premisleku, v želji, da v svoj dom pripeljem drugačnega psa. Sibirski haski je poseben pes za posebne ljudi. Moj Conan je vse, kar sem si želela. Inteligenten, zelo aktiven, prijazen in neustrašen. Odkar si delim življenje z njim, več ne vem, kako je posedati pred televizijo in zapravljati dneve za ekranom. Uči me, kako izkoristiti vsak dan in iz njega potegniti najbolje. Ker živi še z dvema psoma, švicarsko ovčarko in shih tzujem, se mu vedno veliko dogaja, svojo energijo pa lahko sprosti v igri z njima. Vajen je tudi našega mačkona, s katerim se je nemudoma ujel. Življenje s Conanom je vedno pestro, aktivno, polno radosti, veliko me je naučil tudi o sami sebi. Med drugim tudi, kako pomembno je dopustiti si, da so psi naši učitelji in jim sledimo. Conan zame predstavlja svobodo, povezanost z naravo, neukrotljivost, divjost, zaradi njega sem boljši človek. Zaradi njega zares živim«.

Kaja Jerlah, lastnica dveh psičk te pasme:

»Sem lastnica dveh psičk, Star in Aiwe. Pred štirimi leti sva se z bratom odločila za nakup sibirskega haskija, medtem ko smo doma že imeli nemškega ovčarja. Stopila sva v stik z vzrediteljema, ki sta nama podala vse pomembne informacije o pasmi. Vedela sem, da bo vzgoja te pasme mnogo zahtevnejša od vzgoje ovčarja, kar mi je bilo po svoje tudi všeč. Tako je v našo družino prišla takrat petmesečna Star in moj vsakdan je postal mnogo bolj aktiven. Večletna želja po vzreji je pripeljala do tega, da sem s Star imela leglo in tako se nama je na vsakodnevnih dogodivščinah pridružila še Aiwa, njeni štirje bratci in sestrica pa so našli svoje domove. Življenje s sibirskim haskijem zagotovo ni dolgočasno, veliko časa je treba nameniti vzgoji psa in predvsem zadovoljiti njihovo veliko potrebo po gibanju, saj v nasprotnem primeru prijetni življenjski sopotniki hitro postanejo problematični in razvijejo neželena vedenja«.

Matjaž Bezlaj, lastnik sibirskega haskija

»Pri sibirskem haskiju me je takoj prevzel njegov videz in značaj (haskiji so znani po svojem temperamentu, aktivnosti in hkrati po igrivosti, nežnosti in dostojanstvenosti). Za nameček je haski rojen vlečni pes, ki naravnost obožuje sneg. Navdušenje je raslo in raslo in kmalu sem se odločil za haskija z imenom Black, ki mi dela družbo že skoraj dve leti. Haskiji zahtevajo od človeka veliko časa, saj potrebujejo njegovo pozornost, ukvarjanje z njim, bližino – ob pomanjkanju te postanejo nemirni, zato za pritegnitev pozornosti ušpičijo kakšno neumnost. Marsikdo pravi, da so svojeglavi psi, ki nimajo daru za hitro učenje. Sam pa lahko potrdim, da ni tako, saj sva preteklo leto opravila izpit male šole in BBHa izpit, pri katerem je bil Black pohvaljen za poslušnost s strani sodnika. Black je naš družinski član, zato ga vzamemo s seboj, kamorkoli gremo. Z nami je preplezal nešteto hribov in obiskal mnogo krajev. Odkar mi dela družbo Black, se mi je življenje spremenilo na bolje«.

Katja Željan

error: Kopiranje teksta ni mogoče.