Škotski ovčar

22. aprila, 2020
Več kot sedem desetletij je minilo, odkar se je nenadoma, kot strela z jasnega, med mladimi in starimi ljubitelji filmske umetnosti pojavil kuža, ki so ga krstili kot Lassie – škotski ovčar.

Lassie še danes ni pozabljen, čeprav že davno ni več filmski junak. Škotski ovčar je eleganten, ponosen pes, ki se zdi vzvišen, v resnici pa je nežen, tudi občutljiv, zelo dojemljiv za dobro vzgojo in šolanje.

Škotski ovčar nastopa v dveh različicah, dolgodlaki in kratkodlaki. Kratkodlaki collie je ljubši zagrizenim ljubiteljem in poznavalcem pasme v britanski domovini, dolgodlaki pa ima veliko navijačev po vsem svetu.

Kratkodlaka različica je nastala hkrati z dolgodlako, a nikoli ni bila tako priljubljena. Do elegantnega videza kratkodlakega collieja so bržkone prišli z vkrižanjem velikega angleškega hrta.

MNENJE POZNAVALCEV: Marinka in Peter Srebernjak

Zakaj škotski ovčar?

Najprej naju je pritegnila njegova zunanjost. S svojo eleganco, ponosno držo, čudovito, dolgo dlako in milim pogledom je osvojil srca mnogih. K njegovi všečni zunanjosti pa lahko prištejemo tudi prijeten značaj: je miroljuben, ni hiperaktiven in nima izrazitih nagonov, s katerimi bi oteževal življenje svojemu skrbniku. Nima izrazitih delovnih lastnosti, velja predvsem za družinskega oz. družabnega psa in zvestega spremljevalca svojega človeka.

Odlike in slabosti?

Zaradi svoje vodljivosti je idealen partner doma, ob skrbnikovih nogah, na sprehodu, izletu, dopustu … Zaradi svoje prijetne in prijazne zunanjosti vzbuja zaupanje tudi pri ljudeh v urbanem okolju. Med slabosti lahko uvrstimo njegovo včasih pretirano lajanje, kar pa z ustrezno vzgojo lahko dobro obvladujemo. Naj opozorimo še, da zaradi bujne dlake potrebuje redno nego.

Vedenjske značilnosti?

Škotski ovčar je idealen pes za družine s primerno vzgojenimi otroki, saj na primer ni ljubitelj otroškega vreščanja. V družini si izbere enega človeka, ki je njegov ”glavni”, sicer pa je vdan vsem družinskim članom in je najsrečnejši, ko so vsi njegovi ljudje z njim. Do tujcev je bolj nezaupljiv, kar pokaže tako, da se zanje sploh ne zmeni, kar nekateri zamenjujejo z vzvišenostjo. V odnosu do drugih psov je najbolj zadovoljen v družbi pripadnikov svoje pasme. Je idealen za ljudi, ki imajo več različnih živali – kokoši, koze, ovce, konje … Nima izrazitega lovskega nagona in sodi med inteligentne pasme. A pozor: pri učenju ne prenese nobene prisile, saj ta na način dosežemo nasprotni učinek od želenega. Z njim moramo ravnati nežno, z občutkom, s pozitivnimi oblikami motivacije.

Pasji športi ali kakšna druga dejavnost?

Zaradi dobre učljivosti ga lahko uporabljam za agility ali rally obedience, a pri tem ne pričakujemo kakšnih vrhunskih dosežkov. Odličen je kot terapevtski pes.

Negovanje kožuha?

Ta negovanje kožuha si moramo vzeti kar nekaj časa. Enkrat na teden ga moramo temeljito skrtačiti. Prija mu tudi občasno in temeljito kopanje.

Dedne hibe in bolezni?

Škotski ovčar sodi med sorazmerno zelo zdrave pasme. Njegove edine dedne hibe so obolenje mrežnice ter bolezni oči (CEA, PRA), ki pa se zelo redko razvijejo v najhujši obliki, se pravi v takšni, da bi pes oslepel. Priporočamo slikanje kolčnih sklepov, čeprav kolčna displazija pri tej pasmi ni pogosta.

Povzeto po članku Toneta Hočevarja, ki je bil objavljen v reviji Moj pes