Valižanski corgi

4. maja, 2020
COR v valižanščini pomeni škrat ali pritlikavec, GI pa pes. V prevodu torej: pritlikavi pes. Tokrat predstavljamo pasmo: valižanski corgi.

Poznamo dve pasmi, ki se jima reče corgi. Ena je po novodobnih razlagah doma v valižanski grofiji Cardigan, pravijo ji torej Cardigan corgi. Druga je iz grofije Pembroke, zato ji pravijo Pembroke corgi.

Posebno pozornost si obe pasmi zaslužita predvsem zaradi svojega imenitnega značaja, predstavniki obeh so ljubitelji otrok, so učljivi in vodljivi, primerni tudi za pasje športe, če od njih seveda ne zahtevamo posebne hitrosti in rokohitrskih spretnosti. Valižanski corgi je tudi ljubljenec britanskega dvora.

Takole je o valižanskem corgiju pred nekaj leti povedal poznavalec Petar Hitij:

  • Zakaj valižanski ovčar?

Ko smo se odločali za pasmo našega novega družinskega člana, je na to vplivalo dejstvo, da smo že načrtovali selitev iz mesta na podeželje. Želel sem imeti psa, ki se ne bo oddaljeval od hiše, ko bo prosto spuščen. Ne bi namreč želel, da bi imeli kakšnega vaškega potepuškega psa. Naš novi pes naj bi bil tudi manjše rasti in ne preveč zaščitniški, dobro naj bi se razumel z otroki in domačimi živalmi. Poleg tega naj bi bil učljiv in zdrav. Pri brskanju sem tako naletel na corgija, ki je ustrezal našim pogojem.

  • Odlike in slabosti?

Ena njegovih ‘slabosti’ je morda to, da zaradi specifične zgradbe telesa ne more sam skočiti na kavč, pri tem mu je treba malce pomagati. Odlikuje pa ga sposobnost, da te zna do tega pripraviti. Je zelo vztrajen in iznajdljiv, ko hoče kaj doseči. To lahko s pridom uporabimo pri šolanju oz. vadbi. Hkrati pa je to lahko tudi slabost, ko bo naš corgi nujno moral ven, mi pa bomo imeli, na primer, nujen telefonski klic – njegovo vsiljivo lajanje prepreči vsak pogovor. Ker je lahko trmast in zna manipulirati s svojimi ljudmi, mu moramo vztrajno in dosledno dopovedovati, da mislimo resno, ko nekaj zahtevamo od njega.

  • Priljubljenost pri nas in v svetu?

Corgi je razmeroma redka pasma, še zlasti v Sloveniji. Se pa zadnja leta število teh psov vztrajno povečuje.

  • Vedenjske značilnosti?

Corgi se zelo rad igra, je prijazen in nežen. Igro pa moramo nadzorovati, saj ima dedno nagnjenost k temu, da rad ‘uščipne’. To vedenje moramo odpraviti že v njegovi zgodnji mladosti. Zelo je navezan na svoje ljudi, želi biti v središču pozornosti in se trudi pomagati pri vseh opravilih. Ni rad sam. Zelo je vesel vsakega obiska, seveda pa na prihajajoče vedno opozori z glasnim laježem. Lahko pa je nadležen s svojim skakanjem po obiskovalcih in zahtevanjem pozornosti. Z drugimi psi se ponavadi dobro razume.

  • Ali sodi med lažje ali bolj zahtevne pasme?

To je zelo odvisno od vodnika. Corgi je delovni pes in od nas pričakuje, da bomo z njim delali. Popolne začetnike lahko preseneti njegova prebrisana vztrajnost. Sodi med srednje zahtevne pasme.

  • Kakšne potrebe ima?

Razmeroma hitro ga naučimo sobne čistoče, rad ima sprehode in potrebuje najmanj dva malce daljša sprehoda na dan. Prav je, da se malce upeha s tekanjem, lovljenjem žoge in igro z drugimi psi. Takšno razgibavanje potrebuje vsak dan.

  • Pasji športi?

Z našimi psi vadimo agility in rally obedience. Ker so zelo prijetnega videza in delujejo prijazno, so lahko odlični terapevtski psi. Zelo dobri so za sledenje, imajo namreč izvrsten nos.

  • Negovanje kožuha?

Ne potrebuje veliko nege. Ima razmeroma gost kožuh in dobro prenaša tudi slabše vremenske razmere. Ima gosto podlanko. Moramo pa ga redno česati in odstranjevati mrtvo dlako. Sicer se lahko dlaka navlaži in sprime, kar lahko povzroči vnetje kože.

  • Morebitna opozorila?

Corgi je velik pes na kratkih nogah. Za svojo postavo ima presenetljivo močan glas in obilo dlake. Preden si omislimo corgija, se prepričajmo, ali imamo dovolj prostora še za drugega. Zelo malo je namreč skrbnikov, ki imajo v hiši le enega.

  • Dedne hibe in bolezni?

Nimajo izrazitih hib oz. zelo pogostih dednih bolezni. Pomembno pa je, da si mladiča omislimo pri vzreditelju, ki ima zdrave vzrejne živali.

Izsek iz prispevka, objavljenega v reviji Moj pes, avtor: Tone Hočevar