Opisi pasem Pasme

Whippet – prijazen pes za vsak življenjski slog

Uravnotežen, miren in tih pes, ki svojo aktivno naravo pokaže predvsem na sprehodih, sicer pa nadvse uživa na kavču – to je mali angleški hrt ali whippet, tudi v Sloveniji nadvse priljubljena pasma. Prilagodljivost, skromnost in vsestranskost so samo nekatere izmed njegovih odlik.

Pasma naj bi obstajala že več tisoč let, saj so so pse s podobnimi telesnimi značilnostmi upodabljali že v starem Egiptu. Po drugih teorijah izvirajo iz časa Rimskega imperija, ko so jih uporabljali za lov na divjad, vendar niso bili preveč cenjeni, saj so veljali za spremljevalce nižjih slojev, ki si niso mogli privoščiti njihovega večjega in bolj cenjenega rojaka greyhounda. Zato naj bi iz slednjega, ki je dal elegantno telo, sposobno velike hitrosti, ter manjšega terierja, ki je prispeval bojevitega duha, vzredili whippeta.

Promocijsko sporočilo

Moč in ravnovesje v kombinaciji z eleganco in lepoto

Pasmo so uradno priznali konec 19. stoletja, danes pa so whippeti predvsem družni psi. Za to pasmo je tako kot za vse hrte značilna kombinacija moči, ravnovesja, elegance in lepote. Njihovo sloko, mišičasto telo jim omogoča doseganje velikih hitrosti pri teku.

Galop z dvojnim vzmetenjem

Whippeti Imajo značilno izrazito in lahkotno gibanje ter se med tekom dvakrat popolnoma `odlepijo` od tal z vsemi štirimi tačkami. Najprej, ko se stegnejo, in potem znova, ko pokrčijo tačke pod seboj. To s tujko imenujemo double suspension gallop ali po slovensko galop z dvojnim vzmetenjem. Pri teku dosežejo hitrost celo do 60km/h.

Samci so običajno visoki med 47 in 51 centimetri, samice pa nekoliko manj, med 44 in 47 centimetri. Tehtajo med 10 in 15 kilogrami.

Aktivni zunaj, umirjeni na kavču

Whippete odlikuje tudi preprost in odprt značaj, na svoje ljudi pa se zelo navežejo. Na človeška čustva so zelo občutljivi in ne marajo, če se ljudje v njihovi bližini prepirajo. Še več, ne prenašajo nikakršnega kričanja in znašanja nad njimi. Takrat se zaprejo vase in se umaknejo. Za vse hrte je namreč značilno, da so aktivni in razigrani psi zunaj ter umirjeni družabniki za ležanje na kavču znotraj. Whippet je poleg tega še izrazito vsestranski pri svojih aktivnostih. Je naravnost idealna izbira za športnike, aktivne družine in ljudi, ki imajo radi naravo.

 

Nega in zdravje

Nega teh psov ni zahtevna. Priporoča se tedensko krtačenje kožuha, da odstranimo odmrle dlake in zmasiramo kožo. Redno je treba poskrbeti tudi za krajšanje krempljev, vsaj enkrat na 14 dni. Pasma ima namreč zelo močne kremplje, saj jih potrebujejo za dober oprijem s podlago med tekom.

Pasma je zelo zdrava, se pa sem in tja pojavljajo težave s srcem, epilepsija in težave z očmi. Pri samcih se pojavlja tudi kriptohizem (nespuščeni testisi), kar je genetičen pojav. Seveda se psi s kriptohizmom ne smejo uporabljati za nadaljnjo vzrejo in se jih iz nje izloči na vzrejnem pregledu. Življenjska doba te pasme je v povprečju 12-15 let.

Brez osvojenega odpoklica ne gre

Pri whippetu je zelo pomembno, da dobro osvoji odpoklic. Slednjega osvojijo zelo hitro, a je vseeno treba biti 100-odstotno prepričan, da se bo pes odzval na odpoklic v vsaki situaciji, preden ga spustimo s povodca. Hrti so namreč psi, ki lovijo z vidom, saj za razliko od ostalih pasem zares zelo dobro vidijo.

 

 

 

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.