Alge: vedno bolj priljubljen dodatek pasji prehrani

17. avgusta, 2021
Alge – eden izmed najstarejših organizmov na svetu se čedalje bolj uveljavlja kot pomemben dodatek v pasji hrani.

Najdemo ga že v industrijsko pripravljeni hrani, kot dodatek v priboljških ali kot samostojno prehransko dopolnilo.

Če ste kdaj posegli po nekaterih praških za mehčanje zobnih oblog pri psu, ste gotovo presenečeno ugotovili, da je ta prašek pravzaprav mešanica različnih alg.

Alge veljajo za sodoben dodatek k prehrani, čeprav je ta oznaka celo malo krivična; njihove pozitivne lastnosti so med zgodovino uporabljala številna ljudstva in na daljnem vzhodu še vedno predstavljajo pomemben del vsakdanje prehrane. Je pa res, da jih zdaj odkrivamo na novo, postajajo tudi pomemben del različnih študij in svoje mesto so seveda našle tudi v pasji skledi.

Za morske alge bi lahko rekli, da so neke vrste morska zelenjava. V primerjavi s pravo zelenjavo so bistveno bogatejše s hranilnimi snovmi, hkrati pa imajo izjemno vsebnost esencialnih aminokislin in mineralov, bogate so z beljakovinami in zdravimi maščobami, pokrivajo širok spekter vitaminov, izstopajo pa tudi po vsebnosti antioksidantov. Čeprav so po okusu bolj slane, imajo zelo nizko vsebnost soli.

Dodajanje alg v prehrano psa naj bi posledično krepilo imunski sistem psa, čeprav je seznam pozitivnih učinkov lahko še bistveno daljši: spodbujajo zdravo prebavo in vračajo energijo, alergiki poročajo, da naj bi se izboljšale težave s kožo, učinkovale naj bi tudi na obvladovanje diabetesa in težav s srcem. Nekateri ljudje jih uporabljajo v postih za razstrupljevanje, saj naj bi nase vezale težke kovine; z bogatenjem obrokov lahko načeloma dosežete podoben učinek tudi pri psih. Nekatere alge so znane tudi po tem, da imajo vpliv na delovanje hormonskega sistema, pri katerem se najpogosteje omenja ščitnica. Zlasti tiste alge, ki so bogate z jodom, lahko neposredno vplivajo tudi na delovanje ščitnice in s tem tudi na številne procese v telesu, ki jih ta žleza uravnava. To je pomemben podatek za vse, ki pse zdravite zaradi zmanjšanega delovanja ščitnice; če je pes na terapiji s ščitničnimi hormoni, se morate izogniti dodatnemu vnosu joda, torej tudi algam – zlasti kelpu. Načeloma naj bi ste v tem primeru izognili tudi različnim praškom, ki mehčajo zobne obloge, a je točna sestava odvisna od proizvajalca, zato preverite na deklaracijah.

O tem, kako dodajati alge, pa si lahko preberete tukaj

Lena Gregorčič