Nova raziskava: Kako pogosto hraniti psa?

7. maja, 2022

Vsak pes je drugačen in glede na pasmo, velikost, starost in zdravje se lahko razlikujejo tudi njegove posebne prehranske zahteve.

Nova študija (Dog Aging Project), ki je ocenila več kot 10.000 psov, ponuja nekaj zanimivih vpogledov v očitne povezave med pogostostjo hranjenja in zdravjem psov.

Vpliv pogostosti hranjenja na zdravje

V raziskavi so ugotovili, da so imeli psi, hranjeni enkrat na dan, nižje povprečne rezultate na lestvici kognitivne disfunkcije in manjšo verjetnost, da bodo imeli gastrointestinalne, zobne, ortopedske, ledvične/urinske težave in motnje v delovanju jeter/trebušne slinavke.

Medtem, ko meritve tveganja za bolezni srca, kože in nevrološkega zdravja ter pojavnosti raka niso pokazale statistično pomembnih učinkov.

V raziskavi ni bil izmerjen kaloričen vnos hrane

Raziskava ima tudi svoje pomanjkljivosti, saj so vse podatke lastniki o hranjenju psov poročali sami, kar pomeni, da so podvrženi napakam pri njihovem spominjanju in interpretaciji. Hkrati pa v raziskavi niso mogli ločiti možnega vpliva omejevanja kalorij (ki niso bile izmerjene) od pogostosti hranjenja.

Kljub temu avtorji raziskave pravijo, da je hranjenje psa samo enkrat na dan povezano z določenimi koristmi za njihovo zdravje. Kaj točno je to, ostaja neznano, saj rezultati kažejo le povezavo, ne pa vzročne zveze. To pomeni, da ne moremo sklepati, da manjša pogostost hranjenja dejansko povzroča boljše zdravje psov.

Kako pogosto torej hraniti psa?

Nihče ne bi smel spreminjati pogostosti hranjenja svojega psa na podlagi omenjene raziskave, pravijo raziskovalci. Vendar če bo to podprto s prihodnjimi raziskavami, bi bilo morda pametno ponovno preučiti trenutno prevladujoče priporočilo, da se odrasle pse hrani dvakrat na dan.

Red v pasji prehrani – hranjenje do minute natančno?

Vir: Science Alter