Kako pripraviti psa, da vas posluša in uboga?

17. avgusta, 2022

Ko vaš pes noče poslušati vaših ukazov, je to lahko frustrirajoče in tudi v skrajnih primerih tudi nevarno.

Kje torej začeti, če vaš pes ne uboga – v določenih situacijah ali ves čas? Tukaj je nekaj težav, s katerimi se morda srečujete, in tudi nasvet, kako jih rešiti.

Odstranite odvečno energijo

Ko vaš kužek hrepeni po sprehodu, je osredotočen na to, da sprosti vso energijo v sebi, in zato vam bo težko prisluhnil. Zato se najprej odpravite na sprehod ali se igrajte igro med katero se bo dobro stekel, šele nato vadite poslušnost.

Bodite dosledni

Če vaš pes prejema različna sporočila, ne bo razumel, kaj želite od njega. To velja tudi, če posamezni družinski člani uveljavljajo različna pravila. Usedite se kot družina in se pogovorite o pravilih, mejah in omejitvah, ki jih želite postaviti svojemu psu.

Bodite mirni in samozavestni

Psi poslušajo svoje vodje tropa in vi ste lahko ta vodja le, če kažete mirno in samozavestno energijo. Če ste negotovi, ko dajete ukaz, vas pes ne bo poslušal. Naj prijatelj opazuje vaše vedenje in vam posreduje povratne informacije, ali se posnamete, da se boste lahko prepričali sami.

Nazaj na osnove

Nekateri psi potrebujejo na stotine ali celo tisoče ponovitev, da se naučijo nove veščine. Morda se boste morali znova osredotočiti na osnove, da bo pes lahko napredoval pri učenju novih ukazov.

Pasme psov, ki veljajo za najmanj poslušne

Ne zanašajte se na verbalne ukaze

Psi ne govorijo drug z drugim; za komunikacijo uporabljajo energijo in govorico telesa. Zato ni presenetljivo, da imajo včasih težave pri sprejemanju naših verbalnih ukazov. Tudi če poznajo ukaz, ga lahko dejansko bolj povežejo z neverbalnim znakom, ki ga pokažete – nekaj, česar se morda niti ne zavedate, da počnete. Razmislite, kaj se je morda spremenilo glede vaše fizične prisotnosti. Ali držite otroka v naročju? Ali sedite? Gledate stran? Vse male spremembe lahko vplivajo na vašo sposobnost, da v celoti posredujete svoje sporočilo, kot bi to storili običajno.

Bodite pozorni na čustveno stanje svojega psa

Poleg odvečne energije lahko vašega psa zmotijo tudi ​​številna čustva. Če ga poskušate usposobiti, da pride k vam, ko se približa sosedov pes, je lahko vaš mladiček namesto tega tako osredotočen na svoj teritorij, da vas je preslišal. Lahko pa je tako prestrašen zaradi zvoka grmenja, da ni slišal vašega ukaza, naj gre do postelje. Preden lahko psa pripravite do tega, da vas bo resnično poslušal, se morate spoprijeti s temeljno težavo.

Komunikacija med vami in vašim psom je pomembna za oba in vredna vloženega vašega časa in energije. Če se kljub upoštevanju nasvetov komunikacija ne izboljša, se posvetujte s strokovnjakom.

Sposobnost učenja je tesno povezana s podedovanimi značilnostmi

Vir: Cesarsway