10 manj znanih dejstev o pasjih mladičkih

Ob pogledu na pasje mladičke mnogim zaigra srce, po drugi strani pa imajo ti tudi manj znane lastnosti. Vam zanima katere?

Ste vedeli, da se nekateri mladički skotijo zelene barve? To se zgodi, ko se na dlaki mladičkov pojavijo madeži biliverdina, zelenega pigmenta v pasjih placentah. Zeleni madeži seveda niso trajni in običajnega izginejo v nekaj tednih.

Še nekaj zanimivih dejstev o pasjih mladičkih:

  • Znajo manipulirati s svojimi očmi: Tako pasji mladički kot odrasli psi menda vedo, kako očarati ljudi s svojim pogledom in očmi.
  • Fotografije pasjih mladičkov zvišujejo človeško storilnost: ena od študij zatrjuje, da gledanje fotografij pasjih ali mačjih mladičev zvišuje človeško produktivnost, saj se lažje osredotočijo na svoje delovne naloge in njihovo izvedbo.
  • Pasji mladiček je skoraj uničil kariero Johna Steinbecka, saj je razgrizel rokopis njegove knjige O ljudeh in miših. Nobelov nagrajenec za književnost je moral tako še enkrat napisati skoraj polovico knjige!
  • Lassie ni bila najbolj enostaven mladiček: Pal, prva psička, ki je upodobila slavno Lassie na filmskem platnu, menda ni bila ravno neproblematičen pes, saj je razvila kar nekaj neželenih pasjih vedenj. Tako je ves čas lajala, zelo rada pa se je zaganjala tudi za motorji.
  • Veliko spijo: Pasji mladički spijo kar med 15 in 20 urami na dan. To je ključnega pomena za razvoj njihovih možganov, mišičevja in imunskega sistema.
  • Radi imajo, da se z njimi pogovarjamo kot z otroki: V nasprotju z odraslimi psi pasji mladički menda uživajo, če se z njimi pogovarjamo kot z majhnimi otroki.
  • Velikost legla je odvisna od pasme psov, saj imajo nekatere pasme več mladičev kot druge. V Guinnessovi knjigi rekordov titula za največje leglo pripada neapeljski mastifki Tii, ki je imela kar 24 mladičev.
  • Identični pasji dvojčki obstajajo: to dejstvo so potrdili šele leta 2016, do pojava pa pride takrat, ko je popkovna vez dveh mladičkov povezana z isto posteljico v trebuhu matere.
  • Že mladiček lahko prepozna neželene škodljivce: Leta 2018 je Bostonski umetniški muzej najel Rileyja, mladička pasme weimaranec, da je zavohal in prepoznal škodljivce, še zlasti molje in hrošče, ki bi lahko uničili platna z deli slavnih umetnikov.

Katja Željan