10 vonjav, ki jih psi ne marajo

5. oktobra, 2019
Shutterstock.com
Pasji vonj je popolnoma drugačen od človekovega, zato ne preseneča, da imamo različne “okuse”, ko se odločamo, katere dišave so prijetne in katere se nam zdijo neznosne.

Za nas sta najbolj odbijajoča vonja po blatu in urinu. Za pse pa ti vonji ponujajo informacije, ki jih zelo zanimajo.

Vonj je pri psih najbolj razvit čut, saj imajo med 150 in 300 milijonov vohalnih celic, kar je precej več, kot pri človeku, ki ima (le) 5 milijonov vohalnih celic Zato lahko prepoznajo vsak vonj, ki ga zaznajo v zraku ali na predmetih. Odličen vonj psa jim omogoča, da natančno določijo, kje ti vonji so. Zaradi tega so psi sposobni iskanja pogrešanih, odkrivanje opojnih snovi ali celo diagnosticiranje bolezni, kot je rak.

Toda nekatere vonjave psom niso najljubše. Med te sodijo:

  • Citrusi – če nameravate uporabiti vonj po citrusih, da psu preprečite uriniranje na določenem območju doma, priporočamo, da uporabite naravno sadje in ne eteričnih olj. Namen te tehnike je preprečiti, da se žival približa določenemu območju, ne pa da trpi zaradi preveč intenzivnih vonjav.
  • Jabolčni kis – je zelo učinkovit pri preprečevanju neprijetnega vonja vašega psa. Ker pa je to eden izmed vonjev, ki jih psi sovražijo, predlagamo, da ga zmešate z njihovim običajnim šamponom, da zmanjšate njegov vonj. Te raztopine ne nanašajte na predel glave in poskrbite, da jih po nanosu dobro izperete.
  • Čili vonj po tej hrani neposredno povzroči draženje dihal, srbenje v nosu in nenehno kihanje pri psu.
  • Antiseptični alkohol – v primeru poškodbe je najbolje, da očistite rano z vodo in peljete psa k veterinarju.
  • Lak za nohte – aceton je za pse najbolj moteč vonj. Odločite se za odstranjevanje laka za nohte brez acetona in hranite vse te kozmetične izdelke stran od psa.
  • Klor in čistila – če morate očistiti hišo, priporočamo, da jo očistite, medtem ko drugi družinski član psa pelje na sprehod.
  • Naftalin – ne le da sovražijo ta vonj, če pes zaužije eno naftalinsko kroglico, lahko pogine.
  • Parfum – ste opazili, da se vas po parfumiranju pes kar izogiba? Ker so parfumi narejeni z veliko količino kemičnih spojin in vonjev, ki jih psi ne marajo, poleg tega pa prekrivajo naraven vonj, po katerem vas pes prepozna.