Zanimivo

4 razlogi, zakaj psi lovijo svoj rep

Ste se kdaj spraševali, zakaj je vašemu psu tako zanimivo loviti lasten rep? Običajno gre za zabavo, a včasih prav to vedenje pomeni, da se dogaja nekaj resnega.

 

Vaš pes je samo igriv in dobre volje

Včasih se vaš pes počuti zelo dobro in je le vesel vaše družbe. Morda boste ugotovili, da lovi rep vedno, ko je še posebej navdušena nad nečim (novo igračo ali odhodom na sprehod). To je povsem normalno, brez skrbi.

Vaš pes se počuti tesnobno

Občutek živčnosti ali tesnobe je prav tako moteč za vašega pasjega prijatelja kot za vas. Ko vaš pes čuti to neprijetno pričakovanje, na primer pred odhodom k veterinarju ali tik pred vašim odhodom v službo, se lahko nenadoma zaplete v ponavljajoče se vedenje, kot je lovljenje repa. Če to spremljajo še druga vedenja, kot so pretirano cviljenje, lajanje, žvečenje, uničevanje pohištva, se morda spopada z ločitveno tesnobo.

Vaš pes ima lahko pasjo kompulzivno motnjo

V primeru, da je vaš pes obseden z lovljenjem lastnega repa in ga od tega ne morete odvrniti, se morda spopada s kompulzivno motnjo. Pasja kompulzivna motnja se lahko manifestira na več načinov, vendar se običajno kaže kot lovljenje repa, obsesivno lizanje ali žvečenje predela na telesu, obsesivno lajanje, skakanje sem in tja po prostoru.

Vaš pes ima lahko zdravstvene težave

Pasje lovljenje lastnega repa lahko nakazuje na težave z analnimi žlezami, živčnim sistemom, poškodbami repa (zlomljena kost ali poškodba), alergijami in kožnimi motnjami. Vse to so lahko resne težave, ki se pojavijo nenadoma in hitro napredujejo.

Če vaš pes postane obseden z lovljenjem lastnega repa, se o vedenju posvetujte z izbranim veterinarjem.

 

Vir: Daily Paws

error: Kopiranje teksta ni mogoče.