Ali imajo psi občutek za pravičnost?

29. novembra, 2019
Fran/Pixabay
Raziskovalka vedenja psov Friederike Range je izvedla preprost trik z dvema psoma, ki sta živela v istem prostoru.

Za dajanje tačke na povelje je s priboljškom sprva nagradila oba štirinožca. Pozneje je za ”tačko” nagradila le enega psa, čeprav sta trikec izvedla oba. Če bi se kaj takega zgodilo nam, ljudem, bi takoj rekli, da to ni pravično. Kako pa na to gledajo psi? Zelo podobno. V poskusu je prikrajšani pes v resnici začel stavkati, na povelje ni dvignil tačke in pri stvari ni hotel več sodelovati.

Upravičeno si torej lahko zastavimo vprašanje, ali imajo psi občutek za pravičnost oz. za krivico, ki se jim godi. Ali lahko pes zaradi tega postane zavrt? Da bi to ugotovila, je raziskovalka opravila še kontrolni test: za dajanje tačke ni nagradila nobenega psa, a sta na povelje vseeno oba dajala tačko. Če se v našem, človeškem svetu zgodi, da za enako delo nekdo dobi nagrado, drugi pa ne, rečemo, da to ni pravično. V pasjem svetu je pa tako, da prikrajšani štirinožec povsem preneha s sodelovanjem.

Očitno je torej, da imajo psi zelo dobro razvit občutek za pravičnost in da različno vrednotenje enakega dela v njihovih očeh ni pošteno.

rš (objavljeno v reviji Moj pes)