Zanimivo

Ali se psi bojijo teme in kako jim pomagati?

Ste se kdaj vprašali, ali se psi bojijo teme? Morda celo posumili, da je vašemu psu nelagodno v temnih prostorih? To je čisto mogoče.

Psi namreč lahko razvijejo strah pred temo. To sicer ni pogosta težava pri psih, a se pojavlja. Strah pred temo je lahko vzrok ali posledica drugih težav, kot so ločitvena tesnoba, slab vid, travme.

Da je psu v temi nelagodno, lahko opazimo po tem, da se izogiba temnih prostorov in, če se nahaja v takem prostoru ali na prostem, cvili, laja, je nemiren, se slini, se vrti ter težko zaspi.

Pes se lahko začne bati teme iz mnogo različnih vzrokov

Najverjetneje do strahu ne pride zaradi tega, ker psi ponoči ne vidijo, kajti v resnici vidijo ponoči mnogo bolje kot ljudje. Navidezni strah pred temo je bolj verjetno povezan z visoko pripravljenostjo psa, saj so ponoči njegovi uhlji in nos še bolj na preži. Verjetno je tudi, da pes, ki se boji teme, trpi za ločitveno tesnobo. Vzrok so na primer lahko pirotehnična sredstva, ki jih pes sicer ne vidi, a prihajajo iz teme in zato pes le to povezuje s pokanjem.

V kolikor opazite, da se vaš pes boji teme, je najprej priporočljivo pri veterinarju preveriti zdravje njegovih oči. Ko so izključeni fizični dejavniki, pa je čas za spopadanje s strahom pred temo. Osnova sta pozitivna motivacija in potrpežljivost. Če so sprehodi ponoči za psa strašljivi, pričnimo počasi.  Sprehod vsakič malo podaljšamo, vmes pa psa za njegov pogum nagrajujemo s priboljški. Tesnobo bodo zmanjšali tudi svetilke, svetleči povodci in ovratnice. Predvsem pa – naj tempo soočanja s svojim strahom vodi pes, nikar ga ne silimo v nekaj, za kar še ni pripravljen.

Zakaj se psi bojijo ognjemetov?

 

 

Vir:rover

 

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.