Če imate psa, ste v očeh drugih ljudi bolj zaupanja vredni?

18. marca, 2022

Raziskave kažejo, da lahko hišni ljubljenčki okrepijo odnose z drugimi ljudmi in medsebojno zaupanje. 

Poleg tega pozitivno prispevajo k zaupanju v naše širše družbene skupnosti.

Psi kot družbeni posredniki

Že preprost sprehod po ulici s psom lahko privede do bistveno več socialnih interakcij kot sprehod brez psa. Hišni ljubljenček je lahko izhodišče za pogovor med ljudmi, ki sicer morda nimajo podobnih interesov. Te interakcije lahko olajšajo tudi psi pomočniki.

Ena od raziskav je pokazala, da je bila večja verjetnost, da se bodo osebe, ki uporabljajo invalidski voziček, približale drugi osebi, ko je bila prisotna žival pomočnica.

Ljudje pogosteje pomagajo neznancu, če ima psa

Prisotnost živali lahko izboljša zaznavanje zaupanja in odgovornosti, kar posledično spodbuja pozitivne družbene interakcije. Raziskovalci so ugotovili, da ljudje pogosteje pomagajo tujcu s psom kot tistim brez psa, kar kaže, da je prisotnost živali vzbujala zaznavanje zaupanja.

Otrokom lahko interakcija s hišnim ljubljenčkom ponudi tudi dodatno priložnost za vadbo pozitivnih socialnih interakcij ter razvoj empatije in sočutja. Nedavne raziskave kažejo, da je življenje s psi povezano z boljšimi socialnimi in čustvenimi veščinami otrok.

Hišni ljubljenčki in socialni kapital – zaupanje

Socialni kapital je koncept, ki zajema širšo skupnost in sosedske mreže družbenih odnosov ter stopnjo pomoči drugim. Zaupanje, ki je del teh povezav, lahko vodi do boljšega zdravja in dobrega počutja. Psi spodbujajo socialni kapital v skupnostih.

Psi prispevajo k socialnemu kapitalu s krepitvijo družbenega zaupanja znotraj skupnosti. Sosedje se lahko zanesejo drug na drugega pri pomoči pri oskrbi živali, kar gradi vzajemno zaupanje. Uporaba skupnih javnih površin s strani lastnikov psov, kot so pasji parki ali zelene površine, lahko vodi do boljših družbenih odnosov.

 

Vir: Big Think