Deset muzejev po svetu, ki so posvečeni psom

20. avgusta, 2020
Ste že kdaj obiskali muzej, posvečen pasjemu prijatelju? Pet jih najdemo v Ameriki, po enega pa v Švici, Nemčiji, Italiji; Veliki Britaniji in na Japonskem.

Eden najnovejših ‘pasjih’ muzejev se nahaja v New Yorku; sicer ne gre za novost, saj je Muzej psov v tem ameriškem velemestu nekoč že obstajal, zadnjih 30 let pa ga ni bilo. Lani je Združenje kinoloških zvez ZDA odprlo prenovljeni Muzej psov, in sicer le nekaj korakov stran od Grand Central Station v New Yorku, v njem pa so na ogled največja zbirka umetnosti, posvečena psom, interaktivna digitalna doživetja in knjižnica, polna virov, iz katerih se lahko obiskovalci naučijo vse o psih.

Poleg omenjenega muzeja lahko v Ameriki obiščete še Muzej psov North Adamsu v zvezni državi Massachusetts (gre za zasebno kolekcijo več kot 180 umetniških del, ki so jih navdihnili prav psi, vključno z risbami, slikami, skulpturami in fotografijami), Nacionalni muzej ptic in psov v Grand Junctionu v zvezni državi Tennessee (ki se med pasmami psov osredotoča predvsem na pointerje in prinašalce) in Muzej 11. septembra v New Yorku, kjer so lansko jesen odprli začasno razstavo o psih, ki so junaško pomagali pri iskanju žrtev terorističnega napada. V mestu Wasilla v zvezni državi Aljaska pa je na ogled zanimiv muzej, ki prikazuje dolgo tradicijo tukajšnjih vlečnih psov.

In kje lahko muzeje, ki so posvečeni psom, najdete v Evropi? V bavarskem mestu Passau lahko poiščete Muzej jazbečarjev z več kot 2000 eksponati, od kruha v obliki jazbečarja do velikega zlatega kipa tega psa. V švicarskem mestu Martigny lahko pokukate v muzej, ki je posvečen bernardincem, nacionalnemu ponosu Švice, v angleški grofiji Kent pa boste v mestu Leeds našli muzej pasjih ovratnic z več kot 130 primerki iz obdobja od 15. do 20. stoletja. Muzej v italijanskem mestu Mondragone resnično nekaj posebnega, saj se osredotoča na med odnos med psom in človekom, hkrati pa daje obiskovalcem priložnost, da posvojijo psa, saj se dejansko nahaja v zavetišču za pse.

In za konec še skok na Japonsko: Muzej akit v kraju Odate predstavlja japonski (pasji) nacionalni ponos, pasmo akito inu. Ta je svetovno slavo požela po filmu Hachiko: Zgodba o zvestem psu, ki ga zagotovo poznajo tudi ljubitelji psov v Sloveniji.

Katja Željan