Igrače za psa: ne oblika, pomemben je material

18. junija, 2020
Igrače za psa danes najdemo v vsej mogočih oblikah. Toda znanstveniki iz britanske Lincolnove univerze domnevajo, da psi predmetov sploh ne razvrščajo po obliki …

… ampak po kakovosti materiala na površini in po velikosti. Naši štirinožni prijatelji se torej razlikujejo od nas, ljudi, ki predmete razvrščamo predvsem po obliki. Otroci na primer rečejo ”avto” vsakemu zaboju, ki ima 4 kolesa. Tudi za žogo imajo vsako kroglo, ne glede na to ali je majhna, velika, hrapava ali gladka.

Psi na predmete gledajo in jih občutijo drugače kot ljudje. Tako domnevajo znanstveniki iz Lincolnove univerze, ki so pred nekaj leti delali poskuse z borderskim ovčarjem Gablom. Pred raziskavo je bil Gable že zelo dobro izurjen pes, ki je poznal imena 54 različnih igrač, vsako posebej je na povelje poiskal in jo prinesel.

Pri poskusih se je Gable naučil spoznavati le eno novo igračo: s plišem preoblečeno penasto maso. Igrača je bila široka 7,6 cm, znanstveniki so jo poimenovali DAX. Takoj, ko je Gable igračo DAX na povelje zanesljivo prinašal, so izvirno zamenjali z drugimi igračami. Te so bile različnih oblik, a podobnih velikosti kot DAX ter oblečene z enakim plišem kot izvirna izvedba. Ko je vodnik Gabla pozval, naj prinese DAX, je ta stekel do predmetov, prinesel pa je tistega, ki je imel sicer drugačno obliko kot DAX, a mu je bi podoben po velikosti in je bil oblečen s plišem.

Ljudje svet opazujemo predvsem z očmi, se pravi, z vidom, za pse pa ima to čutilo manj pomembno vlogo. Raziskovalci menijo, da zelo verjetno prav v tem tiči vzrok za razlike med ljudmi in psi. Pes bržkone občuti predmet, ki ga ima v svojem gobčku. Zato sta zanj pomembna predvsem velikost in material. Ti lastnosti potem ostaneta v njegovem spominu in jih po njih tudi razporedi.

rš (objavljeno v reviji Moj pes)