Je pasji poljub res izraz naklonjenosti?

21. novembra, 2019
Elena Rogulina / Pixabay
Številni ljubitelji psov pravijo, da jih njihovi ljubljenčki poljubljajo in jim na svoj način izkazujejo naklonjenost, ko jih ližejo po obrazu. Pa so pasji poljubi res znak naklonjenost?

Strokovni trener za pse in predsednik združenja profesionalnih trenerjev psov Nick Hof pojasnjuje, da obstaja veliko razlogov, zakaj psi ližejo roke, noge ali obraze ljudi.

To lahko pomeni, da vam pes želi pokazati naklonjenost, lahko pa tudi zato, ker ima koža dober okus, sploh če je le ta namazana z losjonom, ki ima sladek vonj, je slana zaradi potenja ali pa, če ste pred stikom s psom jedli nekaj mastnega. V nekaterih primerih tudi, ko se pes bori s kompulzivnim vedenjem. Hof svetuje, če se vam zdi, da je lizanje kompulzivno, čezmerno ali samodestruktivno, se za pomoč obrnite na svojega veterinarja.

Kako psa odvaditi lizanja?

Z opazovanjem psa in pravilnim prijemom ga lahko v danem trenutku odvrnete od poljubljanja ali celo odvadite. »Če opazite psa, ki se vam približuje in veste, da vas bo lizal, mu recite, da naj sede, nato pa svojo naklonjenost in energijo preusmerite na igračo ali drugo aktivnost. Če vas pes liže, ko sedite in gledate televizijo, mu poskusite preusmeriti pozornost na najljubšo igračo ali kost,« predlaga trener.

B.R.