Zanimivo

Kako se pes odloči, katera je njegova najljubša igrača?

Najprej pogledam, nato pa še povoham:  Ključna dejavnika pri prepoznavanju prave igrače sta po ugotovitvah znanstvenikov njena izgled in vonj.

Pri izvajanju študije o tem, kako psi prepoznajo igrače, so strokovnjaki uporabili deset igrač različnih velikosti, oblik, barv in materialov. V začetni fazi so psa preko igre in s pomočjo nagrajevanja naučili, da prinese točno določeno igračo, ki je bila naključno izbrana izmed ostalih.

Nato so na novo pridobljeno pasje znanje še testirali: pes je moral večkrat prinesti to igračo iz sosednje sobe, tako v svetlobi kot v temi, med vsakim poskusom pa so vse igrače med seboj ponovno premešali.

In kaj so ugotovili glede izbire igrače?

Večina psov, ki so sodelovali pri eksperimentu, si je pri iskanju prave igrače v prvi vrsti pomagala z očmi. Če je bil vid onemogočen – kot je bil v primerih, ko so med eksperimentom ugasnili luči – pa so se zanesli na svoj nos. V tem primeru jim je vzelo nekoliko več časa, a so kljub temu vsi uspešno izbrali pravo igračo ne glede na to, ali je bil prostor osvetljen ali ne.

Strokovnjaki so tako potrdili, da so ključni faktor pri prepoznavanju pasje najljubše igrače vidni dražljaji, ki preko vonjav tvorijo večplastno miselno podobo.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.