Kakšno je pravilno obnašanje do psov, ki jih ne poznamo?

6. maja, 2020
Za obnašanje do psov, ki jih ne poznamo se zdijo pravila v teoriji logična in zdravorazumska. V praksi pa, kot da bi vse skupaj pozabili.

Ko nam pot prekriža prikupen kuža, se veliko ljudi enostavno ne more zadržati ter ga enostavno – poboža. A bonton, ki sodi k tovrstnemu vedenju, tega ne odobrava. Lahko se vprašamo tudi tako: kako pa bi se človek počutil, če bi ga mimoidoči kar malo pobožali, ko bi se jim to zahotelo? In potem, če pes zarenči, ker mu to pač ni všeč, je seveda pes nevzgojen in neprijazen. Ni morda tak mimoidoči, ki posega v njegov prostor?

Zatorej, če nam ljubezen do štirinožnih prijateljev ne da miru, je potrebno najprej stik navezati s skrbnikom. Vprašati, kakšen je njegov pes, ali ga smemo pobožati.  Morda ima ta pes kakšno slabo izkušnjo in mu božanje tujcev ne odgovarja. Morda ni najboljše volje, je bolan, poškodovan, preprosto utrujen. Zaradi vsega tega ne bi smeli nikoli kar tako planiti  na tujega psa. Ker gotovo tudi nam ni všeč, če se na sprehodu kar naprej nekdo vtika v osebni prostor našega psa.