Zanimivo

Kape, traki, rokavice – iz pasje ali mačje dlake

Iz dlake belega švicarskega ovčarja (izdelala in fotografirala: Karmen Zahariaš)
Ste vedeli, da se pasja dlaka lahko uporabi za prijetno topel šal, kapo, trak ali rokavice?

Z idejo in konkretnimi izdelki nas je seznanila naša sodelavka Karmen Zahariaš in vse skupaj je bilo preveč zanimivo, da tega ne bi delili z našimi bralci.

»V osnovni šoli sem imela sošolca, ki je imel nogavice, spletene iz dlake domačega psa in vse od takrat vem, da se lahko pasjo dlako tako uporabi. Od takrat sem si želela to tudi sama poskusiti, saj mi je bilo vedno nekoliko hudo zavreči izčesano dlako. Letos sem se odločila, da jo bom tudi sama poskusila presti in stvar me je navdušila.«

Takole nam je povedala Karmen in dodala, da izdelovanje teh izdelkov ne gre hitro. Dlako je namreč treba najprej prebrati, oprati, posušiti in razčesati, šele potem pride na vrsto preja.

»Uporabna je predvsem izčesana podlanka oz. mehka dlaka psov, ki nimajo podlanke. Dlake psov se med seboj tudi precej razlikujejo – ene so bolj voljne, druge manj, različno so tudi dolge in vse to se pri predenju pozna. Zelo lepo sem lahko spredla tudi dlako sinove dolgodlake mačke,« pravi sogovornica, ki je z izzivom začela letošnje poletje, do zdaj pa je spletla nekaj enostavnih kap (v vsaki je okoli 5 d 7 dag prediva), trakov in rokavic.

Konkretnih podatkov, kako se izdelki nosijo, še nima. »Menda pa je pasja dlaka veliko toplejša od ovčje volne, a tega nam za zdaj še ni uspelo preveriti,« pravi in doda, da vsaj na začetku izdelki puščajo drobne dlake. Kakšen pa je odziv ljudi nad njenim novim hobijem? »Večina se jih začudi, da je to sploh mogoče in mnogi so navdušeni, še zlasti ko primejo v roke končan izdelek. So pa tudi taki (med njimi moj mož), ki nikoli ne bi želeli biti odeti v pasjo dlako,« simpatično zaključi sogovornica.

 

Špela Šimenc

error: Kopiranje teksta ni mogoče.