‘Naravna zaščita mladičev’ je samo mit

Mnogo ljudi je prepričanih, da mladičke ščiti t.i. ‘naravna zaščita’ in da jih zato večji psi ne napadajo. Gre za povsem iz trte zvit mit.

Tudi srečanje mladiča z večjim psom se lahko konča s slabo izkušnjo, tudi krvavo, in ta izkušnja bo mladička spremljala vse življenje.

Zmotno prepričanje, da imajo mladiči naravno zaščito pred napadi drugih psov, je precej razširjeno. Opazimo lahko veliko lastnikov, ki v veri, da se zaradi naravne zaščite ne more zgoditi nič hudega, dovolijo, da se odrasel pes in mladič nenadzorovano skupaj igrata.

Zaščita velja le v domačem krdelu

Mladiči so res zaščiteni pred napadi odraslih psov, ampak le v domačem krdelu. Ko pride v krdelo tuji pasji mladič, ta najverjetneje ne bo imel nikakršne zaščite, saj ne sodi v njihovo krdelo in tam nima kaj iskati, pomeni ‘ena usta’ več, je rival pri iskanju spolnega partnerja … – tako razmišljajo odrasli psu, zato mladiček v večini primerov ni dobrodošel. Zaradi ‘konkurenta’ odraslega psa skrbi tudi to, da bo začelo primanjkovati prostora. Upoštevati moramo tudi to, da psi neradi karkoli delijo z drugimi – naj gre za hrano, igračke ali naklonjenost njihovih ljudi.

Nikoli brez nadzora

V naravi skrb za mladiča prevzame živalska mati. Ta poskrbi, da mladič dobi dovolj hrane, hkrati pa ga vzgaja in poučuje, kaj je prepovedano in kaj dovoljeno. Starejše in bolne živali pa preveč živahni mladiči lahko tako spravijo ob živce, da jih popadejo. Žrtve so lahko tuji mladiči ali pa mladiči, ki so člani krdela. Zato pozor: mladičev in odraslih psov nikoli ne smemo puščati brez nadzora, saj tako imenovana naravna zaščita mladičev ne obstaja.

Različni odnosi

Nekateri psi do mladičev zares ne občutijo nobene naklonjenosti, še več – prav sovražijo jih, najverjetneje zaradi slabih izkušenj. Na drugi strani pa imamo številne odrasle pse, ki se zelo radi igrajo z mladiči, do njih so izjemno nežni. Zato igranje odraslega psa in mladiča za vsako ceno preprečevati nima smisla, naj pa druženje poteka pod določenimi pogoji. Igro moramo nadzorovati tudi zato, ker igranje večjega in bolj živahnega psa s pasjim mladičem utegne biti nevarno za sklepe mladička.