Zanimivo

Nekateri psi že berejo: kako se lotiti učenja?

Psi pomočniki, ki s svojo prisotnostjo pomagajo otrokom s težavami pri branju, danes niso več nobena redkost. A brati smo začeli učili tudi druge pse …

…, čeprav vemo, da ne morejo zares razumeti sporočila prebranega, vsaj ne na tak način, kot to zmoremo ljudje.

Četudi smo glede smiselnosti in prihodnosti izobraževanja pasjih ‘bralcev’ skeptični, lahko svoje pse poskusimo za zabavo naučiti prepoznavati nekaj napisanih povelij. Če drugega ne, se bomo lahko s tem pohvalili pred znanci in prijatelji, pri učenju pa bomo zagotovo uživali oboji – kuža in mi.

  • Psa učimo brati napise za tiste vaje, ki jih že zanesljivo obvlada in se na naša ustna povelja zanje odzove pravilno, takoj in brez oklevanja. Najbolje je, da začnemo s poveljem ‘lezi’, nadaljujemo s ‘sedi’, nato pa morda ‘glas’. Če teh vaj pes še ne obvlada dovolj, jih najprej utrdimo.
  • Pes se bo naučil ‘prebrati’ napis tako, da bo povezal videz napisa in slušno povelje, ki ga že pozna. Kot vselej se mora nov element, ki ga uvajamo v učenje, pojaviti tik pred zaporedjem, ki ga pes že pozna. Pri učenju prepoznavanja napisa LEZI, se pes že uleže, ko sliši ‘lezi’ (povelje – pes se takoj uleže – nagrada).
  • Nov element pri učenju je zdaj list papirja z napisom, zato ga moramo psu pokazati, preden rečemo ‘lezi’ (NAPIS – povelje – pes se takoj uleže – nagrada). S ponavljanjem tega zaporedja pes ustvari povezavo med napisom in slušnim poveljem. Ker na ta napis način prevzame vlogo slušnega povelja, lahko zato čez čas izgovorjeno povelje ukinemo, saj se pes odziva že na napis.
  • Šele ko dobro utrdimo ‘branje’ prve besede, se lotimo učenja branja naslednje. To je lahko za psa precejšen izziv, saj morda še ne razume, da mu tisto, kar naj naredi, pove napis na listu in ne dejstvo, da se ta nenadoma prikaže pred njim.

Postopek učenja je podrobno razložen v knjigi ‘Teach Your Dog to Read’.

Razumevanje ‘branja’ bomo psu zelo olajšali, če ga bomo učili postopno in zares dosledno. Na začetku se izogibamo učenju napisov za vaje, kot sta npr.: ‘daj tačko’ ali ‘vijugaj osmico med mojimi nogami’, saj moramo pri tem iztegniti roko ali se razkoračiti, s tem pa psu že namignemo, kaj naj stori. Take vaje pridejo na vrsto kasneje, ko pes že dobro razume, kako vse skupaj poteka.

Veliko zabave pri učenju!

Karmen Zahariaš

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.