Zanimivo

Neverjetno potovanje treh afriških divjih psov

Trije afriški divji psi – tri sestre – so na svoji poti do nove dinastije premagovale leve, krokodile, divje lovce, hitre reke in številne druge nevarnosti, ki so prežale nanje na 2000 kilometrih.

Afriški divji psi so predatorji subsaharske regije in med najbolj ogroženimi sesalci na svetu. 3 sestre so pri svojih treh letih na vrhuncu moči. V svojem krdelu so sicer varne, a podrejene – brez podmladka in brez možnosti napredovanja.

Lani jeseni so se tako podale na dolgo pot, najdaljšo, kar so jih kdaj zabeležili pri tej vrsti. V 9 mesecih so prepotovale prek 2000 kilometrov, kar je po podatki znanstvenikov dvakrat več od dosedanjega rekorda.

Potovale so tako po gozdovih kot travnikih, polpuščavah, kmetijskih površinah, blatnih soteskah in celo trikrat prečile Vzhodnoafriški tektonski jarek. Zaustavile so promet na vaških cestah, se plazile mimo levov, ljudi in drugih sovražnikov in plavale prek rek, polnih krokodilov.

Vodja raziskovalcev, ki so jih spremljali, je dejal, da je čudež, da so preživele. Opazovali so jih z navdušenjem, a tudi s strahom, da se jim kaj ne pripeti. Poudarili so še pomen njihove poti za razumevanje, zakaj je pomembno ohranjati večja ozemlja narave.

 

vir: guard iam

error: Kopiranje teksta ni mogoče.