Zanimivo

Pasja obutev: Bodo škorenjci psa res zaščitili ali predvsem ovirali?

Veterinar iz Anglije, kjer je narasla uporaba pasje obutve zaradi zaščite tačk, se je oglasil z opozorilom, da naj skrbniki nikoli ne obuvajo psov za hojo po snegu in ledu.

Pravi, da so sicer pasji škorenjci res morda videti ljubki, vendar pa lahko naredijo več škode kot koristi za psa.

Ali psi res potrebujejo oblačila?

Udobje in zaščita?

Pasji zimski škornji, ki imajo ponavadi fleksibilen podplat, zapenjajo pa se “na ježka”, naj bi omogočali udobje psu, ko hodi po mrzli podlagi, ščitijo pa tudi pred soljo, s katero pozimi posipajo ceste.

A strokovnjak opozarja, da sicer obutev ne povzroča bolečin, vendar pa je za psa zelo neudobna. “Obutev naredi pasje blazinice težke in onemogoča svobodno gibanje tace, kot so ga psi vajeni,” opiše, da se psi zelo težko privadijo na nošenje obutve, zaradi česar jo močno odsvetuje.

Pasje blazinice so pasja naravna obutev

Nadalje razloži, da so pasje blazinice sestavljene iz sloja pigmentirane kože, ki prekriva maščobno tkivo, to pa je izolator – zato se jim tudi reče blzinice, saj ublažijo oz ščitijo pred mrzlo podlago.

Prostovoljna organizacija, ki se ukvarja z dobrobitjo psov, pa je dodala, da če pes dviguje tačke, cvili ali se ustavlja na sprehodu, je možno, da ga preveč zebe v “podplate” in bi mu dobro dela zimska obutev.

Skrb za tačke pozimi

Sicer pa vsi priporočajo, da pasje tačke oz. blazinice pred sprehodom v mrazu zaščitimo s temu namenjenimi izdelki, po sprehodu pa jih umijemo, ne le zaradi umazanije, temveč tudi, da z njih odstranimo morebitne škodljive snovi.

Zaščita pasjih tačk pozimi

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.