Zanimivo

Pomanjkanje delovne sile privedlo do rasti v prodaji delovnih psov

foto: adobestock
Avstralija se, tako kot ostale države, sooča s pomanjkanjem delovne sile v vseh panogah, temu pa so na rančih prilagodili s pasjo delovno silo.

Delovni psi so eni od najbolj učinkovitih delavcev v panogi in postajajo vedno bolj cenjen del ekipe.

»Dober delovni pes je vreden za dva moža«

Par, ki upravlja 4000 hektarjev veliko kmetijo s čredo goveda jugozahodno od mesta Rockhampton, pravi, da je njunih šest border collijev bistvenega pomena za vsakodnevno življenje in delo na kmetiji. Pravita, da svojega dela ne bi mogla opraviti brez njih in da je dober delovni pes vreden za dva moža. Poleg tega psom ni mar, ob kateri uri zjutraj je potrebno vstati, prav tako jim ni mar, ob kateri uri se zvečer vračajo domov; ko se odprejo vrata, z veseljem odidejo na delo.

Visoke cene delovnih psov

Ob tem gre tudi za velik posel v vzrejnem smislu, saj dobri border colliji in avstralski kelpiji prinašajo velike zaslužke. Border collie samička družine je bila po štiridnevnem preizkusu prodana za rekordnih 40.000 dolarjev. Rekordna cena za delovnega psa v Avstraliji je sicer 49.000 dolarjev za dvajset mesečnega kelpija, prodanega leta 2022.

Medtem ko se številni rejci in kmetje borijo, da bi našli zanesljive delavce in občutijo pritisk naraščajočih stroškov dela, se kupci psov zanašajo nanje.

Prodaja delovnih psov v Avstraliji pa ne prinaša le visokih zaslužkov, temveč tudi zanimanje od zunaj. Vrednost, ki jo prinašajo delovni psi na kmetijo, se ponovno prepoznava, zato tudi cene dobro streniranih psov rastejo v nebo.


Preberite tudi: FOTO: Spoznajte 10 najdražjih pasem psov

FOTO: Spoznajte 10 najdražjih pasem psov

error: Kopiranje teksta ni mogoče.