Priljubljeni ameriški predsedniki in njihovi psi

Vas zanima, kateri ameriški predsedniki in njihovi psi veljajo za najbolj priljubljene? Po podatkih Ameriške kinološke zveze so na seznamu naslednja imena.

George Washington ne velja le za očeta ameriškega naroda, temveč tudi za ‘očeta’ ameriškega lisičarja. Leta 1770 je namreč Washington iz Anglije uvozil več lisičarjev, markiz de Lafayette pa mu je poklonil nekaj francoskih goničev. Obe pasme veljata za prednika današnjega ameriškega lisičarja.

Thomas Jefferson je postal navdušen nad briardi že, ko je kot minister deloval v Franciji. S psičko po imenu Buzzy je začel svojo vzrejo te pasme. Žal danes ne obstaja dokazov, ki bi potrjevali, da so predstavniki te pasme živeli z njim v Beli hiši.

Theodore Roosevelt je imel bernardinca z imenom Rollo, pekinžana z imenom Manchu, chesapeake bay prinašalca z imenom Sailor Boy, manchesterskega terierja z imenom Blackjack in bulterierja z imenom Pete. Slednji je postal slaven, ko je nekoč raztrgal hlače francoskemu ambasadorju.

Herbert Hoover je bil lastnik terierja z imenom Big Boy, norveškega sivega losovca z imenom Weejie, irskega volčjega psa z imenom Patrick in belgijskega ovčarja (malinoisa) z imenom King Tut.

Franklin D. Roosevelt je bil brez dvoma med največjimi ljubitelji psov v ameriški zgodovini, saj je imel škotskega terierja z imenom Fala, bulmastifa Blazea, irska terierja Jacka in Jill, buldoga Pala, angleškega seterja Winksa, škotsko terierko Meggie, nemškega ovčarja Majorja in nemško dogo z imenom President, zaradi česar je v Beli hiši občasno prišlo do prave zmešnjave…

Dwight D. Eisenhower je bil lastnik škotski terierjev Caacie in Teleka, imel pa je tudi weimaranko Heidi.

John F. Kennedy je bil lastnik valižanskega terierja Charlieja, irskega volčjega psa Wolfa, nemškega ovčarja Clipperja in angleške kokeršpanjelke Shannon. Prva dama Jackie je imela pudlja Gaullieja, družina Kennedy pa še mešanca z imenom Pushinka, ki je bil darilo sovjetskega premierja Nikite Hruščova.

Richard Nixon je v Belo hišo pripeljal kokeršpanjela Cheekersa, yorkshirskega terierja Pasho, pudlico Vicky in irskega seterja z imenom King Timahoe.

Gerald Ford je bil Lastnik zlate prinašalke Liberty, zadržal pa je tudi njeno mladičko, Misty.

Ronald Reagan je v Belo hišo pripeljal flandrijskega govedarja z imenom Lucky in kavalirja kralja Karla z imenom Rex. Na njegovem ranču so skupaj z njim živeli še zlati prinašalec, irski seter, belgijski ovčar in sibirski haski.

George Bush starejši je bil lastnik angleške špringel španjelke Millie, ki je postala tudi glavna protagonistka knjige z naslovom Milliejina knjiga, in Rangerja, enega od Milliejinih mladičev.

Bill Clinton je srca Američanov osvojil s svojim čokoladnim labradorcem z imenom Buddy.

George W. Bush je imel, tako kot njegov oče, angleškega špringel španjela z imenom Spot. Spot je bil Milliejinin mladič. Prav tako je bil lastnik dveh škotskih terierjev z imenoma Miss Beazley in Barney.

Baracku Obami sta se v Beli hiši šele po njegovi inavguraciji za ameriškega predsednika pridružila portugalska vodna psa z imenoma Bo in Sunny.

Za Joea Bidena pa smo že pisali, da mu v Beli hiši družbo delata dva psa, eden izmed njih, Major je tudi prvi posvojenček v Beli hiši.

Katja Željan