Zanimivo

Psi se spominjajo na podoben način kot ljudje

Končno ima tudi znanost odgovor na vprašanje številnih skrbnikov psov: Ali se moj pes spomni stvari, ki sva jih počela skupaj?

Za ljudi je jasno, da si lahko zavestno in namerno prikličemo pretekle dogodke – gre za način, kako razmišljamo o preteklosti in kako predvidevamo prihodnost. Zdaj nova raziskava pravi, da podobno velja tudi za pse, ki naj bi imeli zelo podoben tip spomina kot ljudje.

Raziskavo so opravili v Barbard kolidžu v New Yorku, osredotočala pa se je na t.i. epizodni spomin. Znanost je že pred njo pokazala, da imajo nekatere vrste živali zmožnost, da se spomnijo kompleksnega zaporedja dogodkov – za to, ker jim to pomaga preživeti. Med njimi so npr. podgane, človeku podobne opice pa tudi kolibriji. Spomnijo se denimo, kam so skrili hrano pa tudi kdaj in kdo jih je pri tem opazoval.

Ampak kako je s stvarmi, ki jih živali ne potrebujejo nujno za preživetje? V raziskavi so se pri 17 psih in njihovih lastnikih osredotočili prav na to, pri čemer so testirali pomnenje trikov, ne da bi psi pričakovali, da se jih morajo naučiti. V skoraj vseh primerih jim je uspelo ponoviti, kar so jim naročili, pri čemer, kot so poudarili, ni šlo za to, da si psi zapomnijo, kaj morajo narediti le na podlagi ponavljanja in nagrad.

Zaključili so, da si verjetno psi zapomnijo precej več, kot si mi mislimo.