Psička ga je našla na 250 kilometrov dolgi tekaški preizkušnji čez puščavo

Image by Pexels from Pixabay
250 kilometrov in 5 dni dolg maraton čez puščavo Gobi je Dionu Leonardu spremenil življenje.

Avstralec, ki živi na Škotskem, se je udeležil 250 kilometrov dolgega maratona čez puščavo Gobi. Preizkušnja traja pet dni in Dionu se je že konec prvega dne pridružil ”majhen kuža peščene barve z velikimi rjavimi očmi,” kot ga opiše Dion. Motal se je v šotoru, kjer so tekmovalci jedli in čeprav je bil sprva prepričan drugače (ker je na taki preizkušnji vsak košček hrane dragocen), je Dion s kužkom kmalu delil večerjo.


Naslednjo noč je psička že spala v šotoru z Dionom, ki ji je nadel ime Gobi.


Dion je dojel, da ga je Gobi izbrala, zato je bil trdno odločen da jo, očitno izgubljeno in zapuščeno, vzame domov. Tretji dan je bilo vse skupaj že preveč naporno, zato je Dion prosil prostovoljce, ki so jih spremljali z avtomobili, da malo Gobi vzamejo s seboj. Peti dan je Dion uspešno zaključil težko preizkušnjo – z Gobi ob strani!

Najtežje šele prihaja …

A tedaj se je pravzaprav najtežja preizkušnja šele pričela. Medtem je namreč Locja, Dionova žena, že pregledala postopek, kako psa odpeljati iz Kitajske v Veliko Britanijo. Poleg mikročipa in vseh potrebnih pregledov, mora biti postopek potrjen tudi s strani kitajske vlade, potem pa mora kuža preživeti še 4 mesece v karanteni. Vse skupaj bi stalo 10.000 funtov, zato sta se Dion in Locja odločila denar zbrati prek množičnega financiranja.


Zgodba je medtem že dosegla javnost in v samo nekaj dneh so zbrali več kot 20.000 funtov.


Toda Nurali – človek, ki je obljubil, da bo medtem skrbel za Gobi – je nehal odpisovati na maile Diona. Ta je odpotoval nazaj na Kitajsko in ugotovil, da je Gobi ušla od začasnega skrbnika. V skrbeh, da ni že pristala pri preprodajalcih z pasjim mesom, so jo pričeli aktivno iskati in kmalu je Dion dobil namig, kje so jo videli. Našel je Gobi, poškodovano, a živo!

Po vsem tem Dion ni bil pripravljen pustiti Gobi toliko časa v karanteni, zato se je odločil, da bo ta čas preživel na Kitajskem.


Po štirih mesecih, ko je bilo vse urejeno, sta Gobi in Dion na novoletni večer leta 2016 poletela v Pariz, kjer ju je pričakala Locja.


Odpeljali so se do Amsterdama in se vkrcali na ladjo za Newcastle.

”Šele ko smo prečkali škotsko mejo se si lahko oddahnil in končno dojel, da je Gobi z nami, da smo doma! To, da me je Gobi našla, je ena najboljših stvari, ki so se mi zgodile v življenju,” je dejal Dion.

Gobi pa je v novem domu takoj našla svoj najljubši kotiček na kavču – točno tistega, ki je bil najljubši tudi Dionu. Kot bi se celo življenje iskala …

Zgodba je bila navdih za knjigo Finding Gobi, ki je bila ena izmed najbolje prodajanih knjig lanskega leta, pripravlja pa se tudi film …