Psička po 2 mesecih rešena iz jame – preživela s pomočjo podzemne vode

15. avgusta, 2022
Maja Klemenčič

Ko je bil v teh zadnjih vročih poletnih dneh na izletu raziskovalec jam, ki se raztezajo v podzemlju v Missouriju na dolžini več kot 22 kilometrov in v več kot 7000 različnih jamah, se mu niti sanjalo ni, da njegova svetilka na čeladi razkrila bitje, ki ga v jamah globoko pod zemljo res ne pričakuješ: psa.

Presenečen je takoj vedel: če jo ne reši, bo psička zagotovo umrla. Bila je zelo suha, podhranjena, nihče ni točno vedel, koliko časa je že tam, kremplje je imela vidno predolge, a ena stvar je bila jasna: vodo je imela na razpolago – podtalnico, brez katere bi gotovo umrla.

Ko se je raziskovalec vrnil na površje, se je posvetoval še z gasilci, kako rešiti psičko – hoditi ni mogla, težko jo je nositi skozi vse rove… A ekipa se je podvizala in speljala reševalno akcijo. “Med reševanjem je bila mirna, sproščena,” je povedal raziskovalec. Najverjetneje je vedela, da jo rešujejo, zato se ni upirala ali ovirala reševalne akcije. Iz nekakšne potovalne torbe, kamor so jo namestili, da jo varno prinesejo ven, je kukal le njen gobček in smrček.

Reševanja pa izven jame še ni bilo konec – kje je njen dom?

Ko so so sliko psičke pokazali okoliškim domačinom, jo je eden tako prepoznal. To naj bi bila pogrešana psička soseda, ki naj bi izginila 9.junija. Lastnik je presrečen prišel do vhoda v jame,jo objel in se neznansko razveselil, da so jo našli. Psički je ime Abby. Izginila naj bi menda en dan, ko se je zunaj brez povodca igrala še s svojim drugim psom, ki ga imajo. Od takrat jo niso več našli, čeprav so razpisali tudi nagrade za njeno najdbo.

Srečna Abby je zdaj združena nazaj s svojo družino, ki jo sestavljata še kuža Summer in maček Fuzzy. Za začetek, ker je bila brez hrane izjemno dolgo, so jo hranili s kokošjo juhico in majhnimi koščki hrane, da se želodec privadi. Sedaj pa že dobro okreva, tudi oči so se ji že privadile na svetlobo.

Preberite tudi, kako je potekalo reševanje iz gora – pri nas:

Uspešno reševanje psa izpod Brane, kjer je prebil noč na skalni polici