Zanimivo

Reportaža s predavanja Pasja čutila – ali obstaja šesti čut?

Foto: arhiv prof. Nikše Lema

V ciklu izobraževanj za vzreditelje je Kinološka zveza zadnji marčevski večer pripravila spletno predavanje Pasja čutila – ali obstaja šesti čut?

Številnim slušateljem je tokrat spregovoril prof. Nikša Lemo, dr. vet. med., predavatelj na zagrebški veterinarski fakulteti, mednarodni sodnik in vzreditelj.

Zaradi čutil je pes postal človekov najboljši prijatelj

Prof. Lemo je v svojem predavanju, ki je potekalo v angleščini, povzel ključna spoznanja o pasjih čutilih – sluhu, vidu, vonju, okusu in otipu – ter se vprašal, ali obstaja tudi pasji šesti čut.  »Čutila so razlog, da je pes postal človekov najboljši prijatelj,« je uvodoma dejal prof. Lemo.

Pot vonja je pri psu zelo podobna kot pri ljudeh, si pa psi vonj zelo dobro zapomnijo in mu sledijo. Če je vonj domač, bolj uporabljajo levo, za nepoznan vonj pa desno nosnico. Nekateri psi nimajo vonja, je pojasnil predavatelj in dejal, da morajo biti vzreditelji na to pozorni.

Z vonjem psi odkrivajo tudi človeške bolezni

»Pasji vonj je močno odvisen od okolja. Negativen vpliv imajo npr. megla, dež, tudi vročina,« je pojasnil in dodal, da nekatera zdravila in tudi steroidi,  lahko poškodujejo vonj, na kar je treba biti pozoren pri policijskih in drugih delovnih psih. Eno izmed pomembnih odkritij je, da psi z vonjem odkrivajo nekatere človeške bolezni.

Za razliko od vonja je pasji vid veliko slabši od človeškega, zajema pa veliko večji obseg. Barve psi razlikujejo slabše od človeka, za prilagoditev vida z močne svetlobe na temo pa potrebujejo več časa. Kot je povedal prof. Lemo, ostrih linij psi ne prepoznavajo.

Kupirana ušesa slabše zaznavajo zvok kot nekupirana

Sluh je za pse izjemno pomembno čutilo. Glas zaznavajo na veliko večjih razdaljah kot človek. Volkovi, npr., slišijo  zavijanje drugih volkov celo na razdalji 15 km.  »Znanstveniki so ugotovili, da kupirana ušesa nekoliko slabše zaznavajo zvok kot nekupirana, je povedal predavatelj in dodal, da za delo ušes skrbi ogromno število mišic.

Okus tako kot ljudje psi zaznavajo z brbončicami. Za razliko od ljudi, ki imajo 9000 brbončic, jih  imajo psi le 1.700. Pri zaznavanju okusa imajo veliko vlogo tudi brčice. Psi razlikujejo slan, sladek, grenak in pekoč okus.

Z dotikom psi prepoznavajo predmete in podlago ter  prek tega čutila tudi komunicirajo.

Napovedovanje potresov s šestim čutom?

Precej neraziskan je pasji šesti čut. So pa nekatere ugotovitve dovolj zgovorne in v prid šestemu čutu. »Kako lahko psi napovedujejo potrese? Zakaj ob noseči ženski spremenijo vedenje? Kako psi čutijo, kdaj potrebujemo udobje, kdaj smo žalostni, vznemirjeni …?« se je vprašal prof. Lemo, ki je po enournem predavanju odgovarjal še na vprašanja iz občinstva in spotoma nanizal še vrsto zanimivosti o pasjih čutilih.

 

 

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.