Zanimivo

Spomenik v Pančevu v čast malemu jazbečarju z velikim srcem

Fotografija je simbolična

Spomenik v srbskem Pančevu je postavljen v čast malemu junaku – jazbečarja Leu, ki je umrl, ko je reševal napadeno deklico.

Leo je bil jazbečar, ki je manj kot dve leti živel v Pančevu pri družini Ilić. Bil je majhen in vesel pes, ki je imel rad ljudi in ljudje so imeli radi njega.

Nihče si ni mislil, da je lahko toliko poguma v tako majhnem bitju, vse do nekega marčevskega dne 2014. Deklica Nikolina, ki je bila takrat stara 11 let, se je vozila z rolerji po svoji soseščini in nenadoma se je pojavil bulmastif, ki jo je podrl na tla in jo začel gristi. Soseda, ki je slišala krik, je stekla na ulico, za njo pa njen pes jazbečar Leo, ki je deklico pogumno poskušal braniti in prijel precej večjega psa za nogo.

Leo rešil Nikolino, a zanj so bile usodne poškodbe

Bulmastif je deklico izpustil in se začel boriti z malim Leom ter ga hudo poškodoval. Veterinarji v Pančevu so Lea želeli uspavati, ker je bil v zelo slabem stanju, a se lastniki s tem niso mogli sprijazniti. Takoj so ga odpeljali v Beograd, kjer so ga dve uri operirali. Dva dni kasneje je Leo podlegel poškodbam.

Občani Pančeva ohranili spomin na Lea

Na pobudo društva Ljubimac so leta 2015 v Narodnem vrtu v Pančevu odkrili spomenik Leu, kjer se je psiček najraje zadrževal. Na podstavku piše – za vse male junake z velikim srcem, nad njim pa leži doprsni kip malega Lea, ki skrbno opazuje vse otroke, ki se igrajo v parku in spominja na velika dejanja malih junakov.

Poglejte si še druge spomenike pasjim junakom

Spoznajte 10 znamenitih psov, ki imajo po svetu svoje kipe

Vir: Nova RS

error: Kopiranje teksta ni mogoče.