Zanimivo

Stres učencev je manjši, če je v razredu tudi terapevtski pes

www.shutterstock.com
Stres je dejavnik, kateremu se je v šoli težko izogniti. Toda kot kažejo raziskave, se ta močno zmanjša ob prisotnosti terapevtskega psa v razredu.

Pasja družba manjša stres in pozitivno vpliva na otroka tako v domačem, kot tudi v šolskem okolju.

Prisotnost terapevtskih psov pri učnih procesih se raziskuje že dolgo in prav vsi rezultati kažejo enako. Pes ima tudi v šoli neverjetno pozitiven vpliv na vse okrog sebe. V prvi vrsti zmanjšuje stres že samo s tem, da je tam. Zato ne preseneča dejstvo, da je po svetu vedno več  izobraževalnih ustanov, ki svoja vrata – četudi samo enkrat na teden – odpirajo tudi za pasje prijatelje.

Pes v razredu ima pozitiven vpliv na učence tako na fizični, kot na psihični ravni. Prinaša dobro voljo in je dokazan ‘antidepresiv’. Že samo čohanje in crkljanje znižujeta krvni pritisk, nižata srčni utrip in stresne hormone. Z vsem tem pa prisotnost psa pomaga, da se učenci lažje fokusirajo na učenje.

Prisotnost psa v razredu pozitivno vpliva tudi na socialni in čustveni razvoj. Psi poslušajo in ne obsojajo, se ne posmehujejo. Zato učenci z njimi lažje vzpostavijo prijateljsko vez.Prav tako pozitivno vpliva tudi na kognitivni razvoj. S pomočjo interakcije s pasjim ‘terapevtom’ učenci izboljšujejo svoje branje, spomin, pa tudi koncentracijo, pozornost, motivacijo.

Navsezadnje pa prisotnost psa ne vpliva pozitivno samo na učence, pač pa tudi na učitelje, ki so bolj sproščeni in kot taki v razred prinašajo bolj prijetno energijo. Vse to pod črto ustvarja šolsko okolje, v katerem je bolj prijetno preživljati čas in na ta način je tudi učenje bolj učinkovito.

Pes je več kot očitno odličen terapevt, vendar pa je ob tem treba vedeti tudi, da se notranji nemir s človeka prenaša na psa, zato je v vrsti vrsti potrebno poslušati psa in mu ugoditi, ko oziroma če mu določena situacija ne ugaja več.

Š.Š

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.