Zanimivo

Titanik preživeli 3 psi, več pa jih je za vedno ostalo v morju

https://commons.wikimedia.org/wiki/
Več kot 20 psov naj bi bilo bilo vkrcanih, ko je Titanik izplul na tragično pot, od teh so le trije preživeli. Za pse je bilo na ladji sicer dobro poskrbljeno, imeli so organizirano tudi vsakdanjo rekreacijo.

Trije psi, ki so Titanik preživeli, so imeli nekaj skupnega: vsi trije so bili majhni in nihče ni bil vkrcan v kletke, pač pa so bivali v sobah. Vse tri so njihovi skrbniki vzeli s seboj na rešilne čolne, zavite v odeje ali skrite pod plašč.

Lady je bila pasme pomeranec, vkrcala se je skupaj z skrbnico Margaret Bechstein Hays, ki je psičko kupila v Parizu. Margaret je Lady zavila v odejo in se skupaj z njo vkrcala v rešilni čoln številka 7.

Sun Yat Sen je bil pekinezer, ki je pripadal Myri in Henryju S. Harperju, založniškemu mogotcu. Par se je s svojim psom vkrcal na rešilni čoln št. 3.

Še en pomeranec je imel srečo, da je preživel Titanik. Njegova skrbnika sta bila Martin in Elizabeth Jane Rothschild. Čeprav je posadka prepovedala vkrcanje psom, je ga. Rothschild vztrajala, da vzame svojega psa s seboj. Pes in ona sta preživela, mož pa ne.

Na ladji pa je bilo več psov, po nekaterih podatkih devet, toda v resnici bojda še kar nekaj več. Večje pasme so bivale v ladijskem pesjaku in ko se je nesreča pripetila, so jih spustili na prosto. Čeprav večina psov ni evidentirana, je nekaj podatkov vseeno znanih.

vir: https://commons.wikimedia.org/

Tam sta bila kavalir kralja Karla in airedalski terier, oba v lasti otrok premogovniškega mogotca iz Philadelphije, Williama Carterja. Kot zanimivost: po poročanju nekaterih virov, se je romanca med Rose in Jackom odvijala prav v Carterjevem avtomobilu.

Milijonar John Jacob Astor je izgubil Kitty, parme airedalski terier. Med izgubljenimi psi so bili še čov čov, foksterier in drugi. Še ena znana žrtev je francoski buldog, Gamin de Pycombe, ki ga je skrbnik kupil tik prek vkrcanjem.

Za konec pa še ena srce parajoča zgodba s Titanika. Potnica Ann Elizabeth Isham se je na Titanic vkrcala skupaj s svojo nemško dogo. Zavračala je vkrcanje v rešilni čoln brez svojega psa, ki naj bi bil prevelik za vkrcanje. Gospa Isham je bila ena izmed štirih potnic iz prvega razreda, ki je umrla na Titaniku. Pravijo, da Ann Elizabeth umrla v objemu svojega psa – tako naj bi ju našla tudi rešilna ladja.

vir: akc.org

error: Kopiranje teksta ni mogoče.