Zanimivo

Zagrebški gasilci so kupili posebne maske za pse in mačke, ki jih rešijo iz požarov, kaj pa pri nas?

foto: adobestock
Hrvaški mediji so nedavno poročali, da so se zagrebški gasilci opremili s posebnimi inhalacijskimi maskami za pse in mačke, ki jih rešujejo iz požarov.

Seveda smo povprašali, kako je s tem pri nas.

Reševalne kapuce za živali

V primerih požarov seveda obstaja možnost, da so ogrožene tudi male domače živali, kot so psi in mačke. »Gasilci se tega zavedamo in smo na to tudi pripravljeni,« so povedali v Gasilski brigadi Ljubljana, kjer sicer nimajo namenskih mask za živali, vendar so opremljeni s t.i. reševalnimi kapucami s stalnim pretokom zraka, ki so sicer primarno namenjene reševanju ljudi iz požarov in nevarnih območij.

Promocijsko sporočilo

Te kapuce se lahko učinkovito uporabijo tudi za reševanje živali. »Kapuca se tako namesti na glavo živali, medtem ko manjšo žival enostavno celo položimo v kapuco. Po namestitvi se rahlo zategne obrobo na spodnjem delu kapuce. Dovod zraka se zagotavlja preko priključka na izolirnem dihalnem aparatu, katerega gasilci uporabljamo pri reševanju v zadimljenih prostorih. Stalen pretok zraka v kapuco znaša približno 50 litrov na minuto,« pojasnijo v Gasilski brigadi Ljubljana.

Po vsaki uporabi je seveda obvezno temeljito čiščenje oz. dekontaminacija kapuce. V vseh vozilih za gašenje in reševanje imajo nameščene po 4 takšne reševalne kapuce. »Na srečo pa v zadnjem obdobju takšnih primerov reševanja živali nismo imeli, sicer pa v primerih poškodb živali prek Regijskega centra za obveščanje vedno obvestimo veterinarsko službo,« še povedo.

Poslali so nam tudi fotografijo kapuce:


Preberite tudi: Pasja mama Bailey po požaru znova združena s svojimi mladički

Pasja mama Bailey po požaru znova združena s svojimi mladički

error: Kopiranje teksta ni mogoče.