Zakaj psi ne marajo poštarjev?

11. septembra, 2019
Shutterstock.com
Zdi se, da večina psov ni preveč vesela poštarja. Toda, ali je za tem res kakšna posebna “znanost” ali gre le za mit?

Glede na to, kaj pravijo veterinarji in strokovnjaki za pasje obnašanje, tudi za nepriljubljenost poštarjev pri naših kosmatincih obstaja razlaga.

Večinoma živali izražajo agresijo zaradi strahu ali bolečine. Če vemo, da psa nič ne boli, na poštarja torej laja, ker se ga boji. Gre za strah pred neznanim, okrepljen s tem, da poštar vstopa v teritorij psa. Ker imajo psi naravni nagon, da ščitijo svoj teritorij pred vsiljivci – posebej takšnimi, ki pridejo vsak dan ob isti uri, nekaj poropotajo ali pa celo vržejo v hišo skozi režo kup pošte, polne različnih neznanih vonjav, to početje in posledično to osebo zaznajo kot grožnjo. Ter se odzovejo z lajanjem. Ker se tak scenarij odvija dan za dnem, včasih psi začnejo lajati že v naprej, kot opozorilo, da bi poštarja odgnali.

In to še ni vse – tudi ko bodo psi zagledali poštarja na ulici med sprehodom, ga bodo nalajali. Prepoznali bodo njegov vonj in predvidevali, da predstavlja enako grožnjo, kot jo izkusijo doma.

In kako psa navadimo na to, da poštar ni grožnja? Strokovnjaki svetujejo, da ga, če se le da od malega, navadimo na poštarja tako kot na druge ljudi. Poštarju povemo, kako je kužku ime, da ga lahko pokliče in mu kaj prijaznega reče.