10 zanimivosti o bolhah

Ali veste, da so včasih bolhe napadale dinozavre in da lahko brez hrane preživijo kar 100 dni? Tokrat smo izbrskali 10 zanimivosti o bolhah.

Ste vedeli, da ena bolha poskrbi za kar 20 000 novih?

#1 Ena bolha poskrbi za 20 000 novih

Samica bolhe izleže 20 jajčec dnevno, od česar bo približno polovica samičk. Tako lahko le ena bolha povzroči, da se v 60 dneh izleže kar 20.000 novih bolh.

#2 Večina jih živi v okolju

Imajo štiri življenjske stopnje: jajčece, ličinka, buba in odrasla bolha. Večina jih živi v okolju, zato je zelo pomembno, da ko ima pes bolhe, temeljito poskrbimo tudi stanovanje.

#3 V enem življenju izleže več tisoč jajčec

Ena samica bolhe lahko izleže do 2000 jajčec! To pa je zastrašujoče veliko in zato je toliko bolj pomembno, da naredimo vse, kar je v naši moči, da ne gostimo niti ene!

#4 Spije več krvi od lastne teže

Samica lahko dnevno zaužije 15-krat več krvi, kot je njena lastna teža. Hm, pes se kar naenkrat ne zdi več tako požrešen, a ne?

#5 Zelo dolgo zdržijo brez hrane

Bolha lahko brez hranjenja (pitja krvi) živi še več kot 100 dni. Več kot očitno se ne predajo zlahka!

#6 Skoči tako visoko, kot če bi človek preskočil 30 nadstropij

To je približno 110-krat višje od lastne dolžine. Ko bolha skoči le nekaj centimetrov visoko, je razmerje med njeno velikostjo in višino skoka podobno, kot če bi povprečno velik človek preskočil 30-nadstropno zgradbo.

#7 Skočijo hitreje, kot raketa poleti v vesolje

Ko bolha skoči, je odskok kar 20-krat hitrejši od vzleta vesoljskih raket. Potem pa res ni čudno, zakaj jo je tako težko uloviti na na psu.

#8 Napadale so že dinozavre

Bolhe so na naši zemlji že vsaj 165 milijonov let. Fosili dokazujejo, da so nadlegovale tudi dinozavre. A takrat so bile v primerjavi z današnjimi izjemno velike.

#9 Preživijo lahko tudi nizke temperature

Med zimo ne pomrejo vedno. Larve lahko preživijo tudi pri temperaturah pod lediščem, če so le dobro zavite v kokon. Tiste z nekaj sreče lahko torej preživijo v toplem zavetišču, dokler se temperature ne zvišajo.

#10 Obstaja več tisoč vrst bolh

Čeprav obstaja več kot 2000 različnih vrst bolh, naše živali najpogosteje napadajo Ctenocephalides felis ali mačja bolha in Ctenocephalides canis ali pasja bolha. Tako ene kot druge gredo na pse, mačke, ljudi in druge živali.

Še najmanj 10 razlogov več, da poskrbimo za ustrezno zaščito.

Lena Gregorčič