Zdravje & nega

Diagnoza pri psu: srčne gliste. Kaj pa zdaj?

foto: adobestock
Nihče si ne želi slišati, da ima pes srčno glisto. A če se to zgodi, je pomembno, da veste, da niste edini – po podatkih Ameriške zveze za srčno glisto se vsako leto v ZDA okuži približno milijon psov.

Preventiva je sicer zelo zanesljiva, a če kdaj preskočite dozo, lahko pride do okužbe. In takrat moramo vedeti, kakšen je potek bolezni ter kaj pes potrebuje.

Srčna glista je lahko smrtna bolezen, ki jo povzroča parazit. Gre za dolge nitkaste gliste, ki se naselijo v srcu, pljučih in žilah, prenašajo pa jih komarji.

Okužba je resna – se pa razlikuje v tem, kako zelo. Psi lahko ne kažejo nobenih znakov okužbe, če so bili okuženi pred kratkim in imajo v sebi le nekaj odraslih glist. A v telesu psa se dogaja marsikaj: v nekaj mesecih po okužbi, še preden jo test pokaže, se že začno poškodbe arterij in organov.

Pol leta po okužbi so gliste lahko dolge že 30 cm in povzročajo škodo. Koliko, pokaže rentgen prsnega koša, veterinarji pa uporabijo tudi dodatne preiskave, če pes že kaže znake okužbe, kot so kašelj, oteženo dihanje, izguba apetita in izguba teže.

Zdravljenje srčne gliste

Cilj zdravljenja je ustaviti škodo in izločiti gliste iz telesa, vse skupaj pa z dobršno mero previdnosti, da se izognemo zapletom. Ko srčne gliste v telesu psa umrejo, lahko namreč povzročijo vnetja v žilah – pa tudi smrtno nevarne blokade. Dlje časa, ko je pes okužen, več glist ima, več je lahko zapletov zaradi mrtvih glist.

Ponavadi zdravljenje traja več kot pol leta, vključuje pa različne pristope – od antibiotikov do sredstev, ki ubijejo gliste, od protivnetnih zdravil do cepiv za preprečitev nadaljnih okužb. Najboljšo možno kombinacijo določi veterinar. Včasih je potrebna tudi operacija, da odstranijo gliste.

V času zdravljenja igra pomembno vlogo tudi lastnik – skrbeti mora, da je pes miren in ima umirjeno bitje srca. Tekanje, skakanje, lovljenje in vse ostalo aktivno gibanje v tem času so prepovedani. Kratki, počasni sprehodi na kratkem povodcu – sicer pa počitek, ob katerem bo pes rabil veliko družbe, da mu ne bo postalo dolgčas.


Preberite tudi: Tiha nevarnost za pse: srčna glista ali dirofilarija

Tiha nevarnost za pse: srčna glista ali dirofilarija

error: Kopiranje teksta ni mogoče.